Show simple item record

dc.contributor.advisorTurgut, Leyla
dc.contributor.authorKaya, Adem
dc.date.accessioned2020-12-03T13:41:22Z
dc.date.available2020-12-03T13:41:22Z
dc.date.submitted2005
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51005
dc.description.abstractÇiğ ve değişik fiziksel muamelelere (ıslatma ve kuru kavurma) tabi tutulan fiğ {Vida sativa) ve sorgum tanelerinin (Sorghum vulgare) naylon torba tekniği ile kura madde (KM), organik madde (OM), ham protein (HP) ve nötral detergent fiber (NDF) parçalanabilirlikleri ile bu parçalanabilirliklere ait yem değeri parametreleri (a, b, a+b ve c) ve efektif KM, OM, HP ve NDF parçalanabilirliklerini belirlemek amacıyla yürütülen çalışmada, 2 yaşlı rumen kanüllü üç baş Morkaraman koçu kullanılmış ve yemler (muamele edilmemiş fiğ, ıslatılmış fiğ, kavrulmuş fiğ, muamele edilmemiş sorgum, ıslatılmış sorgum, kavrulmuş sorgum) rumende 4, 8, 16, 24, ve 48 saat sürelerle inkübasyona tabi tutulmuşlardır. Yemlerin rumende KM, OM, HP ve NDF parçalanabilirliklerine ait yem parametreleri (a, b, a+b ve c) ve rumenden geçiş hızı (k=0.02/saat, 0.05/saat ve 0.08/saat) katsayılarına göre değişen efektif KM, OM, HP ve NDF parçalanabilirlik özellikleri incelenmiştir. Söz konusu parametreler bakımından kavrulmuş ve ıslatılmış fiğ ve sorgumun KM, OM ve HP'nin rumende mikrobiyai parçalanmaya karşı muamele edilmemişlerine oranla daha dayanıklı oldukları görülmüştür. Ayrıca fiğ ve sorgum danelerinin fiziksel muamelelere tabi tutulmasının NDF parçalanabilirliğini etkilediği saptanmıştır. 2005, 45 Sayfa Anahtar Kelimeler: Sorgum, Fiğ, Parçalanabilirlik, Kavurma, Islatma
dc.description.abstractDegradabilities of DM, OM, CP and NDF as well as feed value parameters (a, b, a+b and c) belonging to these degaradabilities and efective DM, OM, CP and NDF of physical processed (soaked, roasted) vicia sativa and sorghum grains were determined by nylon bag technique. Three Rumen fistulated Red Karaman rams, 2 years old, were used in present research. Feeds (raw vicia sativa, soaked vicia sativa, roasted vicia sativa, raw sorghum, soaked sorghum, roasted sorghum) were incubated for 4, 8, 16, 24 48 hours in rumen. Feed parameter coefficients (a, b, a+b and c) belonging to degradabilities of DM, OM, CP and NDF of feeds in rumen and effective DM, OM, CP and NDF degradability characteristics changing according to rumen fractional outflow rates (0.02h_1, 0.05h`' and 0.08h`1) were investigated in present study. In terms of studied parameters, DM, OM and CP of roasted and soaked vicia sativa and sorghum grains were determined to be more resistance to microbial degradability in rumen than those of raw vicia sativa and sorghum grains. In addition, NDF degradability was affected by physical treatment applied to vicia sativa and sorghum grains. 2005, 45 Pages Keywords: Sorghum, Vicia sativa, Degaradability, Roasted, Soaked 11en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZoolojitr_TR
dc.subjectZoologyen_US
dc.titleÇiğ ve değişik fiziksel muamelelere tabi tutulan fiğ (Vicia sativa) ve sorgumun (Sorgum vulgare) naylon torba tekniği ile parçalanabilirlik parametrelerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of degradability parameters of raw and different physical processed Vicia sativa and sorghum Vulgare by nylon bag technique
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid192361
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid170639
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess