dc.contributor.advisor | Aras, Mevlüt | |
dc.contributor.author | Kirim, Birsen | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:40:51Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:40:51Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50972 | |
dc.description.abstract | ÖZET Doktora Tezi FOTOPERİYODUN DAMIZLIK GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARINDA (Oncorhynchus mykiss) YUMURTLAMA ZAMANI, YAĞ ASİDİ KOMPOZİSYONU, KULUÇKA PERFORMANSI VE HEMATOLOJİK PARAMETRELER ÜZERİNE ETKİSİ Birsen KIRIM Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. N. Mevlüt ARAŞ Toplam 18 ay süren çalışmada, 3+ yaşlı damızlık gökkuşağı alabalıkları kullanılarak doğal ışık (kontrol), 18 saat aydınlık 6 saat karanlık (18A:6K) ve 24 saat aydınlık (24A:0K) yumurtlama olgunluğuna ulaşma zamanı, kan parametreler ve farklı dokulardaki yağ asidi kompozisyonu üzerine olan etkileri incelendi ve aşağıdaki sonuçlar bulundu. Fotoperiyod uygulanan gruplarda ilk yumurta alımı, kontrole göre yaklaşık 2-3 ay daha erken idi ve istatistiki olarakta fark anlamlıydı (p< 0.01). Fotoperiyod, hematolojik parametrelerden sadece total lökosit sayılarını (WBC) artırdı (p<0.05). Eritrosit (RBC), trombosit, hemoglobin ve ortalama eritrosit hacmi (MCV) ise genellikle üreme döneminde ay interaksiyonundan etkilenmiştir. Bununla birlikte, hematokrit (Ht), eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin miktarı (MCH) ve eritrosit başına düşen ortalama hemoglobin konsantrasyonu (MCHC)'nda herhangi bir değişiklik görülmedi. Fotoperiyod adipoz dokuda doymuş yağ asitleri (SFA) miktarını yükseltirken (p<0.05), çoklu doymamış yağ asitleri (n3 PUFA, n6 PUFA) düzeyini ve EPA/DHA oranlarını düşürdü (p<0.05). Ancak tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) miktarında önemli değişiklik saptanmadı. Karaciğer dokusunda çoklu doymamış yağ asitlerinden n6 PUFA hariç diğerleri önemli seviyede arttı (p<0.05). Kas dokusunda insan beslenmesi açısından önemli olan n3 ve 116 PUFA değerleri artmasına karşın SFA düştü (p<0.05). 2005, 125 Sayfa Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, Fotoperiyod, Yumurtlama Zamanı, Hematoloji, Yağ Asidi | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Ph. D. Thesis THE EFFECTS OF PHOTOPERIOD ON SPAWNING TIME, FATTY ACID COMPOSITION, HATCHERY PERFORMANCE AND HAEMATOLOGIC PARAMETERS IN RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss) Birsen KIRIM Atatürk University Graduate School of Agriculture Faculty Department of Fishery Sciences Supervision Assoc. Prof. Dr. N. Mevlüt ARAS The effects of three lighting regimes, namely natural photoperiod (control), constant 18 hours light and 6 hours dark (18L:6D) and constant 24 hours light (24L:0D), on gonad maturation duration, blood parameters and fatty acid compositions of different tissues of rainbow trout with 3+ years old were investigated and following results were determined from the present study that lasted 18 months. The first ovulation existed 2-3 months earlier in the treatment groups than in the control group and the differences were significant (p<0.01) when compared to the control group Photoperiod increased only total leukocyte count (WBC) from haematological parameters (p<0.05). Erythrocyte (RBC), thrombocyte, hemoglobin (Hb) and mean cell volume (MCV) were affected by only month interaction (p<0.05) generally in the reproduction period. However, there was not any significant difference in hematocrit (Ht), mean cell haemoglobin (MCH) and mean cell haemoglobin concentration (MCHC) values. Photoperiod increased the amount of saturated fatty acid (SFA), decreased the amount of polyunsaturated fatty acids (n3 PUFA, n6 PUFA) and EPA/DHA in adipose tissue (p<0.05). However the amount of monounsaturated fatty acids (MUFA) was not effected. PUFAs, except n-6 PUFA, were found to be increased significantly in the liver tissue (p<0.05). In muscle tissue, while n-3 and n-6 PUFAs, which are important for human feeding, were found to be increased, SFAs were found to be decreased (p<0.05). 2005, 125 Pages Keywords: Rainbow Trout, Photoperiod, Spawning Time, Hematology, Fatty Acid. 11 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Fotoperiyodun damızlık gökkuşağı alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) yumurtlama zamanı, yağ asidi kompozisyonu, kuluçka performansı ve hematolojik parametreler üzerne etkisi | |
dc.title.alternative | The effects of photoperiod on spawning time, fatty acid composition, hatchery performance and haematologic parameters in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 193156 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 170667 | |
dc.description.pages | 135 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |