dc.contributor.advisor | Artık, Nevzat | |
dc.contributor.author | Basli, Gönül | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:17:51Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:17:51Z | |
dc.date.submitted | 2005 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/509439 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI GIDALARIN ANTİOKSİDAN KAPASİTESİ Gönül BAŞLI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman. Prof. Dr. Nevzat ARTIK Bu araştırmada materyal olarak ebegümeci (Malva sylvetris), madımak (Polygonum cognation), kırmızı pul biber (Capsicum annuum), kekik (Thymus vulgaris), nane (Mentha piperita), nar suyu (Punica granat um), şalgam suyu kullanılmıştır. Örneklerde pH değeri, titrasyon asitliği, toplam fenolik madde, askorbik asit, suda çözünür kuru madde ve toplam kuru madde analizleri yapıldı, örneklerin antioksidan aktivitesi DPPH yöntemine göre ve toplam fenolik bileşik miktarı ise Folin-Ciocalteu metoduna göre saptandı. Örneklerin toplam fenolik madde miktarı sırası ile şalgam suyunda 67.45-81.99, madımakta 511.56-600.60, ebegümecinde 333.54-396.70, yaş nane yaprağında 401.15- 446.29, kekikte 17805.50-19786.80, kuru nanede 9228.20-10883.40, kırmızı pulbiberde 1023-1088.20 ve nar suyunda 204.89-231.73 mg/100g sınırlan arasında bulunmuştur. Antioksidan aktivite değerleri ise sırasıyla şalgam suyunda 30.30-31.99, madımakta 18.40-38.01, ebegümecinde 40.44-52.83, yaş nane yaprağında 31.65-36.89, kekikte 17.01-21.26, kuru nanede 24.16-27.74, kırmızı pul biberde 53.18-59.36 ve nar suyunda 29.15-33.95 sınırlan arasında bulunmuştur. 2005, 66 sayfa ANAHTAR KELİMELER : Antioksidan aktivitesi, şalgam suyu, nar suyu, madımak, ebegümeci, kekik, nane, pul kırmızı biber, DPPH | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Master Thesis ANTIOXIDANT CAPACITY OF SELECTED FOODS Gönül BASLI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor : Prof. Dr. Nevzat ARTIK Mallow, pomegranate juice, ground red pepper, thyme, pepper minth, turnip juice were selected as materials in this study. pH, titratable acidity, brix, total dry matter, total phenolic component, ascorbic acid of samples were evolvated. The antioxidant activity of all samples was determined according to the DPPH method. The total phenolics of samples were determined by using Folin-Ciocalteu method. Total phenolics (mg/100g) of samples were found follows: turnip juice 67.45-81.99, thlaspi 511.56-600.60, mallow 333.54-396.70, fresh thyme leaf 401.15-446.29, thyme 17805.50-19786.80, pepper minth 9228.20-10883.40, ground red pepper 1023-1088.20 and pomegranate juice 204.89-231.73 mg/100g. Antioxidant activities (%DPPHrem) of samples were founds follows: turnip juice 30.30-31.99, thlaspi 18.40-38.01, mallow 40.44-52.83, fresh thyme leaf 31.65-36.89, thyme 17.01-21.26, pepper mint 53.18- 59.36 and pomegranate juice 29.15-33.95. 2005, 66 pages Key Words : Antioxidant activity, turnip juice, pomegranate juice, thlaspi, mallow, thyme, pepper minth, ground red pepper, DPPH | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Bazı gıdaların antioksidan kapasitesi | |
dc.title.alternative | Antioxidant capacity of selected foods | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 192429 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 170142 | |
dc.description.pages | 74 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |