Karaciğer sirozunda serum beta-karoten ve retinol düzeyleri
dc.contributor.advisor | Sipahi, Nihat | |
dc.contributor.author | Palabiyikoğlu, Murat | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:14:33Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:14:33Z | |
dc.date.submitted | 1994 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/508846 | |
dc.description.abstract | Antl-oksidan ve anti-tümör nitelikleri iyi bilinen retinol ve beta-karotenin karaciğer sirozu ve siroz evreleri ile olan ilişkilerine, ayrıca dietetik faktörlerle olan bağlantılarına ışık tutabilmek amacıyla yapılan çalışmada, 40 sirozlu ol gunun serum retinol ve beta-karoten düzeyleri, 20 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu ile karşılaş tırıldı. HPLC yöntemi ile yapılan analizler sonucun da, hem retinol hem de beta-karoten düzeyleri hasta grubunda anlamlı şekilde düşük bulundu (sırasıyla p<0.01 ve p<0.001). Child A.B ve C grupla rı için anlamlılıkta bir değişme gözlenmezken, A'dan C'ye doğru gidildikçe se rum düzeylerinin düşme eğiliminde olduğu izlendi. Genelde literatürle uyumlu bulunan sonuçların yaş, cins ve diyet faktörlerinden bağımsız olduğu söyle nebilir. Ancak, tüm bireylere uygulanan ve geriye doğru son 3 ayı kapsayan anket, hastaların kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha fazla yeşil ve san sebze tükettiğini ortaya koymuştur. Buna rağmen, düşük serum düzeyle ri elde edilmesi ilginç bir bulgu olmuştur. Azalmış serum düzeylerine birçok faktörün yol açabileceğini ve bunların birlikte de rol oynayabileceğini belirt mek yararlı olacaktır. Fakat bu konuda kontrollü çalışmalara gereksinim var dır. Bulgular, retinoid ve karotenoidlerin dikkatlice monitorize. edilmesi ve metabolik bozuklukların yakından izlenerek verilecek desteğin, fatal tumoral komplikasyonlann önlenmesinde etkili olabileceğini telkin etmektedir. - 26 | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gastroenteroloji | tr_TR |
dc.subject | Gastroenterology | en_US |
dc.title | Karaciğer sirozunda serum beta-karoten ve retinol düzeyleri | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gastroenteroloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Liver cirrhosis | |
dc.subject.ytm | Carotenoids | |
dc.subject.ytm | Vitamin A | |
dc.identifier.yokid | 37819 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 37819 | |
dc.description.pages | 33 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |