Show simple item record

dc.contributor.advisorSipahi, Nihat
dc.contributor.authorPalabiyikoğlu, Murat
dc.date.accessioned2020-12-30T09:14:33Z
dc.date.available2020-12-30T09:14:33Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/508846
dc.description.abstractAntl-oksidan ve anti-tümör nitelikleri iyi bilinen retinol ve beta-karotenin karaciğer sirozu ve siroz evreleri ile olan ilişkilerine, ayrıca dietetik faktörlerle olan bağlantılarına ışık tutabilmek amacıyla yapılan çalışmada, 40 sirozlu ol gunun serum retinol ve beta-karoten düzeyleri, 20 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu ile karşılaş tırıldı. HPLC yöntemi ile yapılan analizler sonucun da, hem retinol hem de beta-karoten düzeyleri hasta grubunda anlamlı şekilde düşük bulundu (sırasıyla p<0.01 ve p<0.001). Child A.B ve C grupla rı için anlamlılıkta bir değişme gözlenmezken, A'dan C'ye doğru gidildikçe se rum düzeylerinin düşme eğiliminde olduğu izlendi. Genelde literatürle uyumlu bulunan sonuçların yaş, cins ve diyet faktörlerinden bağımsız olduğu söyle nebilir. Ancak, tüm bireylere uygulanan ve geriye doğru son 3 ayı kapsayan anket, hastaların kontrol grubuna göre anlamlı şekilde daha fazla yeşil ve san sebze tükettiğini ortaya koymuştur. Buna rağmen, düşük serum düzeyle ri elde edilmesi ilginç bir bulgu olmuştur. Azalmış serum düzeylerine birçok faktörün yol açabileceğini ve bunların birlikte de rol oynayabileceğini belirt mek yararlı olacaktır. Fakat bu konuda kontrollü çalışmalara gereksinim var dır. Bulgular, retinoid ve karotenoidlerin dikkatlice monitorize. edilmesi ve metabolik bozuklukların yakından izlenerek verilecek desteğin, fatal tumoral komplikasyonlann önlenmesinde etkili olabileceğini telkin etmektedir. - 26
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGastroenterolojitr_TR
dc.subjectGastroenterologyen_US
dc.titleKaraciğer sirozunda serum beta-karoten ve retinol düzeyleri
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGastroenteroloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmLiver cirrhosis
dc.subject.ytmCarotenoids
dc.subject.ytmVitamin A
dc.identifier.yokid37819
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid37819
dc.description.pages33
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess