Show simple item record

dc.contributor.advisorAkçelik, Mustafa
dc.contributor.authorUğuz, Emre
dc.date.accessioned2020-12-30T09:13:49Z
dc.date.available2020-12-30T09:13:49Z
dc.date.submitted2007
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/508713
dc.description.abstractÖZETYüksek Lisans TeziLactococcus lactis SUŞLARINDA İNKÜBASYONSICAKLIĞI VE SÜRESİNİN PLAZMİD STABİLİTESİÜZERİNE ETKİSİEmre UĞUZAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBiyoloji BölümüDanışman: Prof. Dr. Mustafa AKÇELİKBu çalışmada, farklı inkübasyon ve sıcaklık sürelerinin L. lactis suşlarında plazmid stabilitesiüzerine etkileri araştırıldı. Optimum gelişme koşullarında yürütülen plazmid analizlerisonucunda; L. lactis subsp. lactis U29 suşunun büyüklükleri değişen 9 adet (5.7-23.6 kb), L.lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis U52 suşunun 9 adet (2.8-24.0 kb) ve L. lactissubsp. cremoris U70 suşunun 8 adet (5.2-22.2 kb) plazmid içerdiği saptandı. Plazmidstabilitesi üzerinde en yüksek etkinliğe sahip sıcaklık L. lactis subsp. lactis U29 ve L.lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis U52 suşları için 40ºC, L. lactis subsp. cremoris U70için ise 35ºC olarak belirlendi. Bu bakterilerde plazmid kayıplarının gerçekleştiği inkübasyonsıcaklıklarında en etkin süre 72 saat olarak tanımlandı. 82 adet faj ile yürütülen duyarlılıktestleri sonucu; L. lactis subsp. lactis U29 suşu 12, L. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactisU52 ve L. lactis subsp. cremoris U70 suşları ise 9 farklı faja karşı duyarlı bulundu. Bubakterilerde asit üretim düzeyleri 24 saat sonunda % 0.690-0.885 ve proteolitik aktiviteleri ise0.0141-0.0200 mg Tyr/L arasında saptandı.2007, 77 sayfaAnahtar Kelimeler: Lactococcus lactis, inkübasyon sıcaklığı, süre, plazmid stabilitesi
dc.description.abstractABSTRACTMaster ThesisEFFECTS OF INCUBATION TEMPERATURE AND TIMEON PLASMID STABILITY INLactococcus lactis STRAINSEmre UĞUZAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of BiologySupervisor: Prof. Dr. Mustafa AKÇELİKIn this study, the effects of different incubation temperature and time on the plasmid stabilityin L. lactis strains were searched. Through the plasmid analyses performed under optimumconditions; it was determined that L. lactis subsp. lactis U29 harbored 9 plasmids (5.7-23.6kb), L. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis U52 harbored 9 plasmids (2.8-24.0 kb) and L.lactis subsp. cremoris U70 harbored 8 plasmids (5.2-22.2 kb). The most effectivetemperature on the plasmid stability was detected as 40ºC for L. lactis subsp. lactis U29 andL. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis U52 and as 35ºC for L. lactis subsp. cremoris U70.Moreover, 72 hour was identified as the most influential incubation time among theincubation temperatures where plasmid missings were occured. According to the phagesusceptibility tests carried with 82 phages; while L. lactis subsp. lactis U29 was found to besensitive aganist 12 phages, L. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis U52 and L. lactissubsp. cremoris U70 strains were 9 phages. At these strains acid production levels weremeasured at the end of 24 hour incubation between 0.690-0.885 % and proteolytic activitybetween 0.0141-0.0200 mg Tyr/L.2007, 77 pagesKey Words: Lactococcus lactis, incubation temperature, time, plasmid stabilityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyoteknolojitr_TR
dc.subjectBiotechnologyen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleLactococcus lactis suşlarında inkübasyon sıcaklığı ve süresinin plazmid stabilitesi üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffects of incubation temperature and time on plasmid stability in lactococcus lactis strains
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid187046
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid185890
dc.description.pages86
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess