Gebe kadınların, gebe ve çocuk belenmesi konusundaki bilgileri ve beslenme davranışları
dc.contributor.advisor | Özçelik, Ayşe Özfer | |
dc.contributor.author | Dibek, Gülçin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:13:11Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:13:11Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/508598 | |
dc.description.abstract | ÖZETYüksek Lisans TeziGEBE KADINLARIN, GEBE VE ÇOCUK BESLENMESİ KONUSUNDAKİ BİLGİLERİVE BESLENME DAVRANIŞLARIGülçin DİBEKAnkara ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüEv Ekonomisi (Beslenme Bilimleri) Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Ayşe Özfer ÖZÇELİKBu araştırma; gebe kadınların gebe ve çocuk beslenmesi konusundaki bilgilerini ve beslenmedurumu üzerinde etkili olan beslenme davranışlarını belirlemek amacıyla planlanıpyürütülmüştür. Ankara ili Gölbaşı ilçesinde merkez sağlık ocakları ile Ana Çocuk Sağlığı veAile Planlaması Merkezi' ne kayıtlı olan gebelerden 273' ü araştırma kapsamına alınmıştır.Araştırma verileri anket formu ile karşılıklı görüşme yöntemi kullanılarak toplanmıştır.Araştırma kapsamına alınan kadınların ortalama yaşı 25.22 ± 4.47 yıldır. Kadınların % 55.3'ünün ilkokul mezunu, % 93.7' sinin ev hanımı olduğu belirlenmiştir. İlk gebeliği olankadınlar örneklemin % 39.2' sini oluşturmuştur. Kadınların % 77.7' si bu gebeliklerininisteyerek olduğunu belirtmişlerdir. Gebe kadınlara gebe beslenmesi ile ilgili 18, çocukbeslenmesi ile ilgili 25 soru sorulmuştur. Kadınların çocuk beslenmesi ile ilgili bilgileriningebe beslenmesi bilgilerinden daha iyi olduğu saptanmıştır. Gebe beslenmesi ile ilgili bilgidüzeyleri değerlendirildiği zaman % 46.9' unun çok iyi, % 36.2' sinin iyi, % 15.8' inin orta,% 1.1' inin kötü olduğu saptanmıştır. Buna göre gebe beslenmesi ile ilgili bilgi düzeyinin yaş,eğitim durumu ve çocuk sahibi olma durumuna göre farklılıklar göstermesinin istatistikselolarak önemli olduğu saptanmıştır (p<0.01). Çocuk beslenmesi konusundaki bilgi düzeyleriçok iyi olanların oranı % 62.3, iyi olanların oranı % 25.6, orta olanların oranı ise % 12.1olarak belirlenmiştir. Çocuk beslenmesi konusundaki bilgi düzeylerinin yaş ve çocuk sahibiolma durumuna göre farklılıklar göstermesinin istatistiksel olarak önemli olduğu saptanmıştır(p<0.01). Gebe kadınların % 34.8' inin günde üç öğün yemek yediği ve en çok öğle öğününüatladıkları belirlenmiştir. Kadınların büyük çoğunluğu öğün aralarında yiyecek- içecektükettiklerini belirtmişlerdir. % 63.4' ünün gebeliklerinde günlük beslenmelerine ilaveyaptıkları ve en çok süt- yoğurdu eklediği saptanmıştır. Kadınların % 10.3' ü kil- toprakyediğini ifade etmişlerdir. Ek vitamin- mineral kullandıklarını belirten kadınlar çoğunluktadır(% 73.3).2007, 141 sayfaAnahtar Kelimeler: Gebe kadın, Beslenme davranışı, Beslenme bilgisi | |
dc.description.abstract | ABSTRACTMaster ThesisINVESTIGATION OF PREGNANT WOMEN?S KNOWLEDGE ABOUT PREGNANTAND CHILD NUTRITION AND NUTRITION BEHAVIORSGülçin DİBEKAnkara UniversityGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Home Economics ( Nutrition Sciences)Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Özfer ÖZÇELİKThis study was planned and conducted in order to determine the level of nutritionalknowledge of pregnant women about the nutrition of the pregnant and children, as well as thenutritional behaviour that influences their nutritional status. Two hundred and seventy three(273) of the pregnant women registered in the Center for the Welfare of Mothers and ChildrenAnd Family Planning and in the central health clinics in Gölbaşı - Ankara were involved inthe study. The research data were collected by means of a questionnaire form and throughinterviews. The mean age of the women involved in the research was 25.22 ± 4.47 years. Itwas determined that 55.3% of the women were primary school graduates and 93.7 % werehousewives. Thirty-nine point two percent of the women were experiencing their firstpregnancy, and 77.7 % conceived the baby willingly. The pregnant women were asked 18questions about pregnancy nutrition and 25 questions about child nutrition. It was determinedthat their knowledge about child nutrition was better than their knowledge about pregnancynutrition. When the levels of nutritional knowledge about pregnancy nutrition were evaluated,it was established that the knowledge levels of 46.9 %, 36.2 %, 15.8 % and 1.1 % of thewomen were very good, good, medium and poor, respectively. Accordingly, it wasdetermined that the knowledge level regarding nutrition at pregnancy differed as per age,educational status and having children, which is found to be statistically significant (p<0.01).The levels of child nutrition knowledge of 62.3 %, 25.6 % and 12.1 % of the women werevery good, good and medium, respectively. Age and having children were two variableswhich showed statistically significant differences in the child nutrition knowledge levels(p<0.01). Thirty-four point eight percent of the pregnant women ate three meals a day, and thelunch was the meal that was skipped most. The majority of the women consumed food andbeverages in between the meals, and 63.4 % added supplementary food to their dailynutrition. The most consumed supplementary food was milk and yoghurt. Ten point threepercent of the women stated that they ate clay and soil during their pregnancy. The womenwho said that they took supplementary vitamins and minerals are in majority (73.3 %).2007, 141 pagesKey Words: Pregnant women, Nutrition behavior, Nutrition knowledge | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ev Ekonomisi | tr_TR |
dc.subject | Home Economics | en_US |
dc.title | Gebe kadınların, gebe ve çocuk belenmesi konusundaki bilgileri ve beslenme davranışları | |
dc.title.alternative | Investigation of pregnant women?s knowledge about pregnant and child nutrition and nutrition behaviors | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 189700 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 196490 | |
dc.description.pages | 150 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |