dc.contributor.advisor | Eşitken, Ahmet | |
dc.contributor.author | Tohma, Ömer | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:36:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:36:21Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50683 | |
dc.description.abstract | Camarosa çilek çeşidi ile yapılan çalışmada, farklı yoğunlukta tuz (2 (kontrol), 4 ve 6mS cm-1) uygulanan bitkilere farklı salisilik asit (SA) dozları (0.0, 0.1, 0.25, 0.5 ve 1.0mM) uygulamasının meydana gelen fizyolojik değişimler (membran geçirgenliği,protein, klorifil ve prolin), bitki besin elementi içeriği (N, P, K, Ca, Mg, Na, Cl, Fe, Cu,Mn, ve Zn) ve bitki gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede tuzlu şartlardaSA uygulamasının membran geçirgenliğini azalttığı ve protein, prolin, klorofil b vetoplam klorofil miktarını artırdığı saptanmıştır. Kontrolde 6.27 olarak belirlenenmembran geçirgenliği 1.0 mM SA uygulamasında 5.29 olarak bulunmuştur. Protein veprolin miktarı kontrolde sırasıyla 14.14 mg/g ve 28.6 ?M/g olarak belirlenirken0.25mM SA uygulamasında 19.65 mg/g ve 44.5 ?M/g olarak bulunmuştur. En yüksekklorofil b (33.5 mg/l) ve toplam klorofil (57.8 mg/l) miktarı 0.1 mM SA uygulamasındatespit edilmiştir. Yapılan SA uygulamaları özellikle Na, Cl ve Ca içeriği üzerine önemlietkiler yapmıştır. Kontrolde yapraklarda Na, Cl ve Ca sırasıyla 256 ppm, 21.3 ppm ve%0.86 olarak belirlenirken 0.5 mM SA uygulamasında Na 177 ppm ve 0.25 mM SAuygulamasında Cl 16.8 ppm ve Ca %1.07 olarak saptanmıştır. Tuzlu şartlarda yapılanSA uygulamalarının bitki gelişimini önemli derece olumlu etkilediği ve SA'in tuzuntoksik etkilerinin ortaya çıkmasını geciktirdiği belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Çilek, Tuz stresi, Salisilik asit | |
dc.description.abstract | This study was conducted to determine the effect of different salicylic acid doses (0,0.1, 0.25, 0.5 and 1.0 mM) on physiological changes (membran permeability, protein,chlorophyll and prolin), ionic compositron (N, P, K, Ca, Mg, Na, Cl, Fe, Cu, Mn andZn) and plant growth in strawberry cv. Camarosa under saline condition (NaCl, 2(control), 4 and 6 mS cm-1). It was reported that application of salicylic acid decreasemembrane permeability and increase amount of protein, prolin, chlorophyll b and totalchlorophyll. When the membrane permeability was found as 6.27 in control, it wasdetermined as 5.29 at application of 1.0 mM SA. When the amount of protein and prolinwas determined as 14.14 mg/g and 28.6 ?M/g in control, it was found as 19.65 mg/gand 44.5 ?M/g in application of 0.25 mM SA, respectively. The highest amount ofchlorophyll b (33.5 mg/g) and total chlorophyll (57.8 mg/l) was reported in application0.1 mM SA. Applications of SA, created important effects especially, on Na, Cl and Cacontents of plants. When the amount of Na, Cl and Ca in leaves of control plants wasdetermined as 256 ppm, 21.3 ppm and %0.86, respectively, the amount of Na inapplication of 0.5 mM SA was found as 117 ppm and the amount of Cl and Ca inapplication of 0.25 mM SA was reported as 16.8 ppm and % 1.07, respectively. It wasdefined that applications of SA, affect affirmatively on plant growth under salinecondition and SA delayed arising toxic effects of salt.Keywors: strawberry, salt stress, salicylic acid | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Çilekte salisilik asit uygulamasının tuz stresine dayanıklılık üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of salicyclic acid treatment on salt stress resistance in strawberry | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Strawberry | |
dc.subject.ytm | Salicylic acid | |
dc.subject.ytm | Salt stress | |
dc.identifier.yokid | 9016603 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 177809 | |
dc.description.pages | 73 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |