Örümcek ağı hidrolizatından mikrobiyolojik amaçlı pepton üretimi üzerine araştırmalar
dc.contributor.advisor | Algur, Ömer Faruk | |
dc.contributor.author | Dede, Harun | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:34:39Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:34:39Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50583 | |
dc.description.abstract | Örümcek ağından mikrobiyolojik besiyerleri için yeni bir pepton geliştirilmiştir. Materyal olarak, Erzurum ili Pasinler ilçesi Alvar Beldesindeki ahırlardan temin edilen örümcek ağları kullanılmıştır. Örümcek ağları toz haline getirildikten sonra kimyasal olarak hidrolize edilmiş ve hidrolizat örümcek ağı hidrolizatı (ÖAH) olarak isimlendirilmiştir. ÖAH'nin kül, element, toplam şeker ve amino asit içeriği belirlenmiştir. Farklı konsantrasyonlardaki (% 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10) ÖAH'nin doğal ortamlardan alınan (et, su, süt ve toprak) test mikroorganizmalarının üremesi üzerindeki etkileri araştırılmış ve %4'lük ÖAH'nin en uygun konsantrasyon olduğu saptanmıştır. ÖAH kurutulmuş ve elde edilen ürüne örümcek ağı peptonu (ÖAP) adı verilmiştir. Elde edilen bu pepton, bacterilogical pepton ve proteose pepton'a karşı saf kültür halindeki mikroorganizmaları ve doğal ortamlardaki mikroorganizmaları üretme potansiyeli bakımından test edilmiştir. Yüzey ekimi, dökme plak (koloni sayılarını karşılaştırmak için) ve çalkalama kültür (biyomas verimlerini karşılaştırmak için) çalışmalarından elde elden sonuçlar ÖAP'nin mikrobiyolojik vasatlarda pepton olarak kullanılabileceğini göstermiştir. | |
dc.description.abstract | A new peptone has been developed from spider net for microbiological media. Spider net were obtained from the stables in Alvar, Pasinler, Erzurum. After powdering, it was hydrolysed chemically and obtained product was termed as spider net hydrolysate (SNH). The amounts of ash, element, total sugar and amino acid those SNH contained were determined. The effects of different concentrations (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 %) of SNH on the growth of microorganisms were investigated and it was found that the optimal concentiration is 4%. SNH was dried and obtained product was termed as spider net peptone (SNP). SNP was compaired with proteose pepton (PP) and bacteriological peptone (BP) and it was found that this product can be used as a pepton in microbiological media. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.subject | Mikrobiyoloji | tr_TR |
dc.subject | Microbiology | en_US |
dc.title | Örümcek ağı hidrolizatından mikrobiyolojik amaçlı pepton üretimi üzerine araştırmalar | |
dc.title.alternative | Investigation on the microbiological peptone production from spider net hydrolysate | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Bacteria | |
dc.subject.ytm | Nutritional medium | |
dc.subject.ytm | Mould | |
dc.subject.ytm | Peptide hydrolases | |
dc.subject.ytm | Hydrolysis | |
dc.identifier.yokid | 319784 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 232803 | |
dc.description.pages | 46 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |