Show simple item record

dc.contributor.advisorAksu, Muhammet İrfan
dc.contributor.authorAlp, Esen
dc.date.accessioned2020-12-03T13:34:12Z
dc.date.available2020-12-03T13:34:12Z
dc.date.submitted2008
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50555
dc.description.abstractAraştırmada, sığır kıymalarının raf ömrü ve kalite özellikleri üzerine liyofilize ısırgan otu su ekstraktı ve MAP'ın etkileri incelenmiştir. Bu amaçla aerobik kontrol, MAP (%80 O2+%20 CO2) kontrol, 250 ppm liyofilize ısırgan otu su ekstraktı+MAP ve 500 ppm liyofilize ısırgan otu su ekstraktı+MAP olarak hazırlanan kıyma örnekleri 2± 0.5°C'de 14 gün depolanmış ve depolamanın 0., 3., 6., 8., 11., 14. günlerinde toplam aerobik mezofilik bakteri, psikrotrofik bakteri, laktik asit bakteri, Pseodomonas, Enterobacteriaceae, dış ve kesit yüzey renk yoğunlukları (L*, a*, b*) ve TBARS analizleri yapılmıştır. Toplam aerobik mezofilik (p<0.01), psikrotrofik (p<0.01), laktik asit bakteri (p<0.01) ve Pseuodomonas (p<0.01) sayıları üzerinde MAP ve liyofilize ısırgan otu su ekstraktının çok önemli etkileri saptanmıştır. Kıymalara ilave edilen liyofilize ısırgan otu su ekstraktı seviyesi arttıkça psikrotrofik bakteri sayısı azalmıştır. Pseudomonas sayısı MAP ve liyofilize ısırgan otu su ekstraktı ilaveli örneklerde aerobik örneklerden yaklaşık 2 logaritmik birim daha düşük bulunmuştur. Bakteri sayıları üzerine depolama süresinin de önemli etkileri olmuş, sayılar en fazla aerobik kontrol örneklerde olmak üzere depolama süresince artmıştır. Enterobacteriaceae sayısı da aerobik kontrol örneklerinde daha fazla olmak üzere depolama süresince artmıştır. Kıyma örneklerinin TBARS değeri liyofilize ısırgan otu su ekstraktı ilavesi ile depolama süresince korunmuştur (p<0.01) ve en düşük değerler 500 ppm liyofilize ısırgan otu su ekstraktı ilave edilen grupta tespit edilmiştir (p<0.05). Sadece MAP uygulması ise kıyma örneklerinin TBARS değerlerini arttırmıştır. Kıyma örneklerinin dış yüzey L* ve b* değeri üzerine muamelenin önemli bir etkisi olmamış, (p>0.05) bu değerler depolama süresince azalmıştır. a* değeri üzerine ise muamele gruplarının çok önemli (p<0.01) etkileri olmuş ve depolama süresince MAP'lı örneklerin a* değeri daha stabil kalmıştır. Kesit yüzey renk değerleri üzerinde de muamele gruplarının önemli etkileri tespit edilmiş, en yüksek a* değeri 250 ppm liyofilize ısırgan otu su ekstraktı+MAP'lı grupta, en yüksek b* değeri ise 250 ve 500 ppm gruplarında belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, effects of water extract of Urtica dioica L. and modified atmosphere packaging on quality properties and shelf life of minced beef were investigated. For this aim, minced beef patterns were arranged as aerobic control, MAP control (80% O2+20% CO2), 250 ppm lyophilized Urtica dioica L. water extract+MAP and 500 ppm lyophilized Urtica dioica L. water extract+MAP, and were stored at 2±0.5°C for 14 days. The 0., 3., 6., 8., 11., and 14. day of the storage, the total mesophilic bacteria, psychrotrophic bacteria, lactic acid bacteria, Pseudomonas, Enterobacteriaceae counts, TBARS values and L*, a*, b* values of external and interior section of minced beef were determined.MAP control and lyophilized Urtica dioica L. water extract both had significant effects on mesophilic bacteria (p<0.01), psychrotrophic bacteria (p<0.01), Pseudomonas (p<0.01) and lactic acid bacteria (p<0.01) counts. Depending on the increasing of lyophilized Urtica dioica L. water extract level, psychrotrophic bacteria counts decreased. Comparing to aerobic controls, it had obtained that counts of Pseudomonas decreased approximately 2 log units in MAP control and lyophilized Urtica dioica L. water extract+MAP. Also, the storage period significantly affected the bacterial counts, which were maximum in aerobic control; and this count increased as the time increased. Enterobacteriaceae counts also increased during the storage period, and reached maximum level in aerobic controls.By adding lyophilized Urtica dioica L. water extract in minced beef, TBARS values were stable (p<0.01) and minimum values were determined in 500 ppm lyophilized Urtica dioica L. water extract+MAP groups (p<0.05). MAP for minced beef increased TBARS values.Treatment groups had no significant effect on L* and b* values of exterior section of minceed beef, however these values decreased during the storage period. Treatment groups had very significant (p<0.01) effects on a* values and MAP patterns had more stable a* values. Also treatment groups had significant effects on colour of interior section of minced beef. The highest a* value was determined in 250 ppm lyophilized Urtica dioica L. water extract+MAP group and the highest b* value was determined to 250 and 500 ppm lyophilized Urtica dioica L. water extract+MAP groups.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleSığır kıymasının kalite özellikleri ve raf ömrüne ısırgan otu (Urtica dioica L.) ve modifiye atmosferde ambalajlamanın etkileri
dc.title.alternativeThe effects of Urtica dioica L. and modified atmosphere packaging on quality properties and shelf life of minced beef
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmGround meat
dc.subject.ytmMeat products
dc.subject.ytmQuality properties
dc.subject.ytmShelf life
dc.subject.ytmStinging nettles
dc.subject.ytmModified atmosphere packaging
dc.identifier.yokid323068
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid232371
dc.description.pages82
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess