Show simple item record

dc.contributor.advisorDemir, Nazan
dc.contributor.authorÖztürk Sarikaya, Sevim Beyza
dc.date.accessioned2020-12-03T13:39:38Z
dc.date.available2020-12-03T13:39:38Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50500
dc.description.abstractBu çalışmada proteaz enzimi Erzurum'un kırsal bölgelerinde bol miktarda yetişen yabani çuha(Primula veris) çiçeğinden saflaştırıldı ve karakterize edildi. Günümüzde çoğu proteazlarhayvansal kaynaklardan sağlanır. Hayvanlardan insanlara geçen bazı hastalıkların (SARS, delidana, vs.) bulunmasından dolayı, hayvansal proteazların özellikle gıda maddesi yapımındakullanımı konusunda kuşkular artmıştır. Bu nedenle peynir üretiminde kullanılmak üzere yenibir bitkisel proteaz çalışıldı. Proteazın saflaştırılmasında iki farklı yöntem uygulandı. Birincide(NH4)2SO4 çöktürmesi, iyon değişim kromatogrofisi, ikincisinde ise yeni bir metot olarakuyguladığımız afinite kromatografisi kullanıldı. Yabani Çuha (Primula Veris) çiçeğindensaflaştırılan proteaz enziminin saflığını kontrol etmek amacıyla SDS-Poliakrilamid jelelektroforezi yapıldı. Molekül ağırlığı 30,636 kDa olarak belirlendi. Saflaştırılan proteazenziminin optimal şartları belirlendikten sonra 6 ayrı substrat için KM ve Vmax değerlerihesaplandı. KM değerleri serum albumin, hemoglobin, jelatin, azokazein ve kazein için sırasıyla0,392 mM, 0,813 mM , 0,352 mM , 0,370 mM; Vmax değerleri ise aynı substratlar içinsırasıyla 1,89 µg/L.dak., 2,301 µg/L.dak., 3,87 µg/L.dak., 3,52 µg/L.dak. olarak hesaplandı.Enzimin azoalbumin ve jelatini hidroliz etmediği belirlendi. Enzim aktivitesi üzerine 10 mM, 1mM ve 0,1 mM PMSF, DIPF, β-merkapto etanol, SDS, PHT, EDTA ve iyodasetamidbileşiklerinin ve 10 mM, 1 mM ve 0,1 mM Mg2+, Ca2+, Co2+, Hg2+, Zn2+ katyonların etkisiaraştırıldı. SDS, PHT ve EDTA' nın daha düşük konsantrasyonlarda daha az inhibe ettiğigörüldü. PMSF, DIPF, β-merkapto etanol' un ise tüm konsantrasyonda inhibe ettiği görüldü.Ca2+, Mg2+ ve +, Zn2+ nun enzimi aktive ettiği Co2+ `ın kısmen inhibe ettiği, Hg2+'nin isetamamen inhibe ettiği bulundu.Saflaştırılan ve karakterize edilen proteaz enziminin sütü çöktürüp çöktürmediği araştırıldı.Yabani çuha (Primula veris) çiçeğinden saflaştırılan proteaz enziminin 67,1 mg/mL'sinde275,5 µg/ml karbohidrat içerdiği hesaplandı. Proteaz enziminin %0,41 karbohidrat içerdiğibulundu. Sonuçlar proteaz enziminin peynir üretiminde kullanılabileceğini gösterdi.2006, 80 s.Anahtar Kelimeler: Proteaz, yabani çuha bitkisi, kazein, peynir.i
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleYabani çuha (primula veris) bitkisinin çiçeklerinden proteaz enziminin saflaştırılması, karakterizasyonu ve peynir üretiminde kullanılabilirliğinin araştırılması
dc.title.alternativeResearching of protease of purification, characterization from flower of cowslip (primula veris) and using in produce cheese
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid154634
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid181489
dc.description.pages90
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess