Show simple item record

dc.contributor.advisorYıldız, Ergün
dc.contributor.authorDombayci, Kamil
dc.date.accessioned2020-12-03T13:32:36Z
dc.date.available2020-12-03T13:32:36Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50450
dc.description.abstractBu çalışmada Erzurum ilinin bazı su kalite parametreleri 6 aylık bir süre boyunca çeşitli standart yöntemlerle analiz edilmiş ve içme suyu kalitesi bakımından değerlendirilmiştir. Bu çalışma Erzurum ilinin kuyu sularından elde edilen içme suyunun yerine, yapımı yeni tamamlanan ve devreye alınan içme suyu arıtma tesisinden elde edilen suyun şehre verilmeye başladığı dönemi kapsamaktadır. Böylece kuyu suları ve yüzeysel bir kaynaktan arıtılarak elde edilen suların karşılaştırılması yapılmış ve değerlendirilmiştir.Erzurum ili içme suyu ihtiyacı, içme suyu arıtma tesisi hizmete girmeden önce açılan 61 adet kuyudan yüksek enerji sarfiyatı ile sağlanmaktaydı. İçme suyu arıtma tesisinin hizmete girmesinden sonra Palandöken barajı yüzeysel su kaynağı arıtılarak içme suyu hizmeti verilmeye başlanmıştır. Bu geçiş döneminde içme suyunda meydana gelen değişiklikler pH, bulanıklık, iletkenlik, florür, klorür, nitrit, nitrat, sülfat, fosfat, sodyum, amonyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, arsenik, bakır, nikel, krom kurşun ve TOC parametreleri yönünden izlenmiştir. İzleme çalışması için şehir merkezinde 11 adedi kapalı mesken ve 4 adedi de çeşme olmak üzere 15 istasyon belirlenmiştir. Belirlenen istasyonlardan aynı zamanda numuneler alınarak 2008 yılı aralık ayından 2009 yılı haziran ayına kadar analizler gerçekleştirilmiştir.Çalışma sonucunda standartların üzerinde nitrat barındıran ve sertlik bakımından orta sertlikte olan kuyulardan elde edilen içme suyu yerine yumuşak ve nitrat değerleri standartlara uygun bir yüzeysel su ile şehrin içme suyu ihtiyacının karşılanmaya başlandığı görülmüştür. Ancak yüzeysel sudan elde edilen içme sularında zaman zaman bulanıklılık değerlerinde yükseklik, bazı numunelerde de tat ve koku yönünden problem olduğu gözlenmiştir.
dc.description.abstractWater quality parameters of Erzurum city has been analysed according to various standart methods for six months and an evaluation was made considering the drinking water quality. Study period includes the term when the water has been delivered from the newly completed and operated drinking water treatment plant in place of the previous source of well waters. Hence, it could be possible to compare and evaluate the quality of well waters and treated surface waters.Before the newly constructed drinking water treatment plant, drinking water demand of Erzurum city had been supplied from the 61 wells by consuming high amount of energy. After the inauguration of the drinking water treatment plant, surface water collected at Palandöken dam has begun to be treated. In this transition period, changes in water quality were monitored with respect to the parameters such as; Ph, turbidity, conductivity, fluoride, chloride, nitrite, nitrate, sulfate, sodium, ammonium, potassium, magnesium, calcium, TOC, nickel, lead, arsenic, copper, chrome 11 residental areas in city center and four fountains (total 15) were chosen as monitoring places simultaneous samples were taken from the predetermined places and analysed between the 2008 December and 2009 June.Consequently, it was determined that well waters had nitrate amounts over the standarts and hardness at medium level and thus it was started to supply the water demand of Erzurum city by the treated surface water having the lower nitrate and hardness valves. However, it was also determined that treated surface waters had sometimes include high amount of turbidity and taste and odour problems.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleErzurum ili içme suyunun bazı fiziksel ve kimyasal kalite parametreleri bakımından incelenmesi ve değerlendirilmesi
dc.title.alternativeA monitoring and evaluation of Erzurum city's drinking water with respect to some physical chemical quality parameters
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentÇevre Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmQuality standards
dc.subject.ytmWater analysis
dc.subject.ytmDrinking water
dc.identifier.yokid343231
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid238088
dc.description.pages99
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess