Show simple item record

dc.contributor.advisorGüneyli, Ufuk
dc.contributor.authorHacibeyoğlu Ataünal, Güler
dc.date.accessioned2020-12-30T08:41:31Z
dc.date.available2020-12-30T08:41:31Z
dc.date.submitted1976
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/502539
dc.description.abstract~3$- Ö'Z E T Bu araatınaa s Ankara Merkezine bağla. 20 ilkokulda görevli 400 öğretmenin beslenme bilgi düşeylerini saptamak amacıyla ta yapılmıştır. Araş tırmaya katılan öğretmenlerin $ 71.5 i kadın, % 28.5 i ise erkek tir ve bu öğretmenlerin; tamamı herhangi bir beslenme semineri ve ya kursuna katılmamzşlardır, Ortalama olarak öğretmenlerin; dörtte üçü ilkokullarda fiilen beslenme eğitimi uygulaması, yapmaktadırlar. Araştırmaya alınan Öğretmenlerin yarısı sosyo ekonomik düşeyi dü şük bölgelerdeki ilkokullarda görevli bulunmaktadır. Bu araştırma ile öğretmenlerin, çeşitli vitamin ve mineral lerin, en fazla bulunduğu yiyecekler, yiyeceklerin vücuttaki fonk siyonları, besin değeri yüksek yiyecek seçimi, yetişkin ve İlkokul çocuğunun günlük enerji ihtiyacı, çocuk beslenmesi, hastalıklarda beslenme ve yiyeceklerin- yenme sıklığı konularındaki bilgilerinin ne düzeyde olduğu saptanmaya çalışılmıştır» Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin beslenme konusun da yeterli bilgiye sahip olmadıkları görülmüştür. Bilhassa besin değeri yüksek yiyecek seçimi, yiyeceklerde bulunan vitaminler, ço cuk beslenmesi ve günlük enerji ihtiyacı konularında yetersiz bil giye sahip olma oranı, daha yüksek bulunmuş tur. Kadınlar in ç§cuk bes lenmesi alanındaki sorulara verdikleri doğru cevap oranı erkeklere nazaran daha faciadır.Memnun edici diğer bir hüsusda, öğretmenle rin Öğrencilerine sabah kahvaltısında ve ilkokuldaki ara kahvaltı da alabilecekleri yiyecek ve içeceklerin neler olabileceğini seçe cek durumda olmalarıdır. Öğretmenlerin 26 soru üzerinden aldıkları puanlar istatis tiksel olarak değerlendirildiğinde, kadınların erkeklere nazaran, s©syo ekonomik düzeyi daha yüksek olan semtlerdeki öğretmenlerin gecekondudaki öğretmenlere nazaran aldıkları puanlar daha yüksek tir. Mesleki tecrübeye göre öğretmenlerin aldıkları puanlar arasın da önemli bir fark bulunmamıştır. Ayrıca öğretmelilerin, fo 2 si ;*tvk.&«., ^ 29 u iyi, % 57 si orta ve % 12 sinin yetersiz bilgiye sahip oldukları saptanmıştır.. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz ki ? bu araştırmaya göre incelenen ilkokul lardaki öğretmenlerin beslenme konusundaki bilgi leri orta düzeyde bulunmaktadır.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleAnkara merkez ilkokullarında görevli öğretmenlerin beslenme bilgi düzeylerinin saptanması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid198801
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid174023
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess