Linolenik asitce (18:3 ? -3) zenginleştirilen ticari yemlerin farklı fotoperiyot koşullarında kahverengi alabalık (Salmo trutta fario Linneaus, 1758)`ların bazı büyüme parametreleri ve yağ asidi profiline etkileri
dc.contributor.advisor | Aras, N. Mevlüt | |
dc.contributor.author | Arslan, Harun | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:29:17Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:29:17Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50252 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölümü Akvaryum Balıkları Araştırma Merkezinde yürütülmüştür. Kahverengi alabalık (Salmo trutta fario Linneaus, 1758) yavrularında 60 gün süreyle linolenik asitin (18:3 ?-3) iki ayrı seviyesi (%5,%10) (kontrol grubu hariç)(LNA0, LNA5, LNA10) ile zenginleştirilmiş ticari diyetlerle, farklı fotoperyot koşullarında (12A:12K-24A:0K)(A:Aydınlık-K:Karanlık) yetiştirilen materyal balıkların, büyüme performansları ile kas ve karaciğer dokusundaki yağ asidi profillerine etkileri üzerinde durulmuştur.Ortalama ağırlıkları başlangıçta 4±0,5 g olan yavru balıklar deneme sonunda 24A:OK koşullarında; kontrol, %5 ve %10 linolenik asitle (LNA0, LNA5, LNA10) zenginleştirilmiş gruplarda sırasıyla 12,058gr-13,365gr ve 11,072gr'a 12A-12K'ta ise 12,054gr-12,907gr ve 12,037gr'a ulaşmışlardır. Balıklara ait mutlak büyüme değerleri arasında fark istatistikî olarak önemsiz bulunmuştur. Araştırma sonunda balıkların kas ve karaciğer dokularına ilişkin toplam SFA, MUFA, PUFA; n-3/n6 ve EPA+DHA miktarları muameleler arasında farklı çıkmış ve bu fark istatistikî olarakta çok önemli bulunmuştur. | |
dc.description.abstract | It was focused on the effects of linolenic acid (18: 3 ?-3) on the brown trout (Salmo trutta fario Linneaus, 1758) in the period of 60 days with commercial diets enriched with two different levels (5%,10%) (control group excluded) of linolenic acid (18: 3 ?-3)(LNA0, LNA5, LNA10) and growth performance and the fatty acid profiles in muscle and liver tissue of material fish which were grown in different photoperiod conditions (12L:12D-24L:0D)(Light/Dark).When average weight of fish was of 4±0,5 g at the begining, the controlled groups enriched with 5% and 10% linolenic acid (LNA0, LNA5, LNA10) reached respectivelly from 12,058g-13,365g to 11,072g as a result of the experiment, under the conditions of 24L:0D. On the other hand, they reached from 12,054g-12,907g to 12,037g under the conditions of 12L-12D. The difference of absolute value of fish growth among the group was statistically insignificant. At the end of this study, it was defined that the total amount of SFA, MUFA, PUFA; n-3/n6 and EPA+DHA of fish muscle and liver tissues was different in comparison of each other and this difference was statistically very significant. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Linolenik asitce (18:3 ? -3) zenginleştirilen ticari yemlerin farklı fotoperiyot koşullarında kahverengi alabalık (Salmo trutta fario Linneaus, 1758)`ların bazı büyüme parametreleri ve yağ asidi profiline etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of commercial diets enriched with linolenic acid (18: 3 ? -3) on the growth parameters and oil acid profile of brown trout (Salmo trutta fario Linneaus, 1758) in different photoperiod conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Photoperiod | |
dc.subject.ytm | Growth | |
dc.subject.ytm | Salmo trutta fario | |
dc.subject.ytm | Fatty acids | |
dc.subject.ytm | Growth factors | |
dc.identifier.yokid | 378748 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 269357 | |
dc.description.pages | 49 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |