Show simple item record

dc.contributor.authorTemurkutluğ, Mukadder
dc.date.accessioned2020-12-30T08:41:18Z
dc.date.available2020-12-30T08:41:18Z
dc.date.submitted1976
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/502499
dc.description.abstractKalp ve damar hastalıkları genellikle hiperkolesterolemi ile birlikte görülür. Bu nedenle kan kolesterolünü normal düzeylerde tutmak önemlidir. Kan kolesterol düzeyine etki ettiği bilinen çeşitli faktörler vardır. Bunlardan birisi, belki de en önemlisi beslenme alışkanlıklarıdır. Bu araştırmada kan kolesterol düzeyine etki eden beslenme alışkanlıkları saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma Hacettepe Hastanesinde, hiperkolesterolemik (Deney grubu) ve kontrol grupları olmak üzere iki grup hasta üzerinde yapılmıştır. Hiperkolesterolemik gruba kan kolesterol düzeyleri %240mg- ın üzerinde olan 30 poliklinik, İC klinik hastası olmak üzere 40 has ta alınmıştır. Kontrol grubuna ise kan kolesterol düzeyleri normal sınırlarda (%240 mg'ın altında) olan 40 hasta seçilmiştir. Araştırma sonucunda, beslenme alışkanlıklarının kan kolesterol düzeyine önemli derecede etki ettiği bulunmuştur, özellikle süt, yoğurt, peynir, yağlı et, sakatat, yumurta gibi hayvansal kaynaklı yiyeceklerin? diyet yaşlarının? şeker ve şekerli yiyeceklerin ve alkolün kan kolesterol düzeyine etki ettiği saptanmıştır. Bu yiyeceklerin yanında yağda kızartma ve kavurma gibi yemek pişirme yöntemlerinin de kan kolesterol düzeyini yükseltici etkinlikte oldukları ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Hacettepe Hastanesinde uygulanan serbest kalorili hipokolesterolemik diyetlerin, kan kolesterol düzeyini düşürücü etkinlikte oldukları saptanmış ve uygulanmakta olan bu diyetlerin araştırma dan elde edilen sonuçlara hemen hemen uyduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bu araştırma ile beklenme alışkanlıklarının kan kolesterol düzeyine olan etkisi ortaya çıkarılmıştır. Bu bulguların ışığı altında kan kolesterolünü normal sınırlarda tutmak kolaylaşmış olacaktır. Böylece, beslenme alışkanlıkları sonucu oluşan hiperkolesteroleminin, dolaylı olarak da kalp ve damar hastalıklarının iyileşmesinde diyetin önemli bir yardımcı etki olduğu düşünülebilir.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKardiyolojitr_TR
dc.subjectCardiologyen_US
dc.titleKan kolesterol düzeyine beslenme alışkanlıklarının etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKardiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid198671
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid173207
dc.description.pages96
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess