Show simple item record

dc.contributor.advisorBakkal, Ali
dc.contributor.authorBaysa, Hüseyin
dc.date.accessioned2020-12-30T08:38:48Z
dc.date.available2020-12-30T08:38:48Z
dc.date.submitted2004
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/501838
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmamızda, Kennedy I ve II sınıflamasına dahil bireylerde rutin tekniklerle yaptığımız protezlerin, farklı test yiyecekleri çiğnenmeleri ve maksimal sıkma fonksiyonlarında Masseter ve Temporalis Anterior kasları üzerine etkilerini EMG ile araştırdık Araştırmamızdaki grupların yaş ve cinsiyet ortalamaları (Kennedy I: 39.50 ± 2.63 6'sı bayan ve 4'ü erkek, Kennedy II: 39.60 ± 2.22 4'ü bayanve 6'sı erkek, Kontrol: 38.40 ± 2.17 5'i bayan ve 5'i erkek) şeklinde olmak üzere toplam denek sayımız 30 kişiden oluşmaktadır. Rutin tekniklerle yaptığımız protezlerin çiğneme kasları üzerine etkilerine 3 gram fındık, 3 gram sakız çiğnettirilerek ve S sn maksimal sıkma yaptırtılarak, 1. ve 3 aylarda bakıldı. Çiğneme fonksiyonlarında Kennedy II protezlerinde dişsiz sonlanan taraftaki masseter ve temporalis anterior kaslarında, Kennedy I grubuna gore daha fazla artış görüldü. Bu gruplardan elde edilen veriler doğal dişli bireylerle kıyaslandığında daha düşük bulundu. Maksimal sıkma esnasında ise Kennedy I ile II arasında fark bulunmazken, doğal dişli bireylerde kas aktivasyonu en yüksek tespit edildi. 79
dc.description.abstractSUMMARY In this study, we have studied, using EMG, the effects of dentures we have made by routine techniques in individuals classified under Kennedy I and II on Masseter and Temporalis Anterior muscles in various test foodchewing and maximal clenching functions. Our study comprised a total of 30 subjects with mean ages and sexes as given: Kennedy I: 39.50 ± 2.63, with 6 being female and 4 being male, Kennedy II: 39.60 ± 2.22, with 4 being female and 6 being male, Control: 38.40 ± 2.17, with 5 being female and 5 being male. The effects of dentures made by routine techniques on chewing muscles have been checked in months 1 and 3, causing the subjects to chew 3 grams of hazelnut, 3 grams of chewing gum and make a maximal squeeze of 5 seconds. More increase observed in chewing functions in Kennedy II dentures compared to the Kenndy I group in the masseter and temporalis anterior muscles on the teethless-ending side. Data obtained from these groups were low compared to the data from individuals with natural teeth. There was no difference between Kennedy I and II during maximal squeeze, while muscle activation yielded highest activation in individuals with normal teeth. 80en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDintr_TR
dc.subjectReligionen_US
dc.titleİslam hukukunda ribanın illeti
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTemel İslam Bilimleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid335256
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid141951
dc.description.pages121
dc.publisher.disciplineİslam Hukuku Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess