Show simple item record

dc.contributor.advisorBayuk, Mahmut Nedim
dc.contributor.authorAsoğlu, Veysel
dc.date.accessioned2020-12-30T08:37:43Z
dc.date.available2020-12-30T08:37:43Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/501555
dc.description.abstractHer sahada olduğu gibi gıda sanayinde de artan teknoloji kullanımı ile birlikte hızlı gelişmeler yaşanmakta ve üretim teknolojileri devamlı değişmektedir. Gıda tüketicileri açısından çok önemli olan bu gelişmeleri tüketicilerin birebir takip etmesi mümkün olmamaktadır. Bu durumda tüketiciler gıda üreticilerinin tüm üretim safhalarında uymaları gereken yasal mevzuat ve zorunlulukları yerine getirmelerini beklemekte ve de özellikle satın almak istedikleri gıdalarda alınması gerekli kalite güvence sistemlerinin olmasını arzu etmektedir. Bu çalışmamızda yasal mevzuatlara da kısaca değinilerek özellikle gıda üreticilerinin sahip olması gerekli kalite güvence sistemleri üzerinde durulmuştur.Bu tez üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak ülkemizde ve dünyada kalite ve standart kavramlarına, bunların tarihçelerine, toplam kalite yönetim anlayışına, dünyadaki önemli kalite ve standart kuruluşlarına, Türk Standartları Enstitüsü ve görevlerine ve ayrıca dünyada ve ülkemizde kabul gören önemli kalite güvence sistemlerine, kalite standartlarının pazarlama faaliyetleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. İkinci bölümde gıda sektöründeki kalite güvence sistemlerini ve gıda işletmelerinin kalite belgelendirme süreci incelenmiştir. Bu bölümde şu başlıklara yer verilmiştir; Gıda sektöründeki kabul gören uluslararası standart belgeleri ve uluslararası kalite kuruluşları, ülkemizde belli ürünler için kullanılan gıda standartları, HACCP - ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, gıda izin belgeleri. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise Şanlıurfa'daki gıda tüketicilerinin kalite standartlarını ve genel olarak yasal mevzuat önemseme düzeylerinin ölçümü amacıyla uygulanan anket çalışmasının analizleri yer almaktadır.Bu tezin iki önemli amacı vardır. Birinci amacı tüketicilerin gıda tüketiminde bilinç düzeylerinin arttırılması ve kaliteli ve güvenilir ürünlerin tercih edilmesidir İkinci amaç ise üreticilerin kaliteli ürün üretmeleri için izlemeleri gereken yöntemlerin anlatılarak kalitenin üretimin ilk aşamadan son aşamaya kadar her safhada teşvik edilmesidir.Anahtar Kelimeler: Gıda, Kalite, ISO 22000
dc.description.abstractSimilar to all, food industry has also been encouraged by increasing technology use with consistently changing production systems. However, one to one follow up of such kinds of vital developments is hardly possible by food consumers, which increase their expectations from food manufacturers on following legal regulations and then accomplishing related incumbencies especially on applying quality assurance systems throughout the whole food production process. In this study, legal regulations in food production process has shortly summarized and then quality assurance systems especially the ones necessary for food manufacturers has been elaborated.This study embraces three chapters. The first one refers mostly on quality and standart concepts both in our country and the world as well as their history, understanding of total quality management, the leading worldwide quality and standart institutions, the tasks of Turkish Standart Institution and the leading quality assurance systems accepted in Turkiye and impacts of quality standarts on marketing operations. In the second part, quality assurance systems in food industry and certification process of food manufacturing premises have been evaluated under the following titles: International standart certificates accepted in food industry and int?l quality institutions, food standart used in our country for specific products, HACCP - ISO 22000 Food Security Management System, food permits. The third and last part includes quality standarts of food consumers in Şanlıurfa and the analysis of survey evaluating their general attitude towards legal regulations.The two important objectives of this study respectively include increasing consumers? awareness on food consuming, preferring high quality reliable products and explicating food manufacturers all necessary methods used for producing high quality foods so that quality concept is able to be encouraged at each production stage, from the beginning to the end.Key Words: Food, Quality, ISO 22000en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİşletmetr_TR
dc.subjectBusiness Administrationen_US
dc.titleKalite standartları ve Şanlıurfa ilindeki tüketicilerin kalite standartlarını önemseme düzeyleri üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA study on quality standards and interest level of consumers in Şanlıurfa on the related quality standards
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİşletme Anabilim Dalı
dc.subject.ytmQuality standards
dc.subject.ytmConsumers
dc.subject.ytmŞanlıurfa
dc.subject.ytmStandards
dc.subject.ytmISO 22000
dc.subject.ytmFoods
dc.subject.ytmQuality
dc.identifier.yokid353433
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityHARRAN ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid249989
dc.description.pages109
dc.publisher.disciplineİşletme Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess