Genetiği değiştirilmiş organizmalara ilişkin uluslararası ve Avrupa Birliği`ndeki düzenlemeler
dc.contributor.advisor | Karakaş, Işıl | |
dc.contributor.author | Oğuzlar, Gülçin Özlem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T08:34:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T08:34:21Z | |
dc.date.submitted | 2007 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/500724 | |
dc.description.abstract | Biyoteknoloji, insanlığa gen aktarımı yoluyla canlı organizmalarınniteliklerini değiştirebilme gücünü vermekte ve doğal süreçler ile gerçekleşmesimümkün olmayacak biçimde, bir canlının genetik özelliklerinin diğer bir canlıyaaktarılabilmesini olanaklı kılmaktadır. Biyoteknolojinin tarıma, üreticilere vetüketicilere sunduğu olanaklar, aynı zamanda insan, hayvan ve bitki sağlığı vehayatı üzerinde oluşturabileceği riskleri de gündeme getirmektedir. Tarımsalbiyoteknoloji ürünleri olan genetiği değiştirilmiş organizmalar, tartışmalarınodağını oluşturmaktadır. Genetiği değiştirilmiş organizmalara ilişkin yapılanbilimsel çalışmaların çeşitliliği ve bunların güvenilirliği konusunda bilimçevrelerinde kesin bir yargıya henüz ulaşılamamış olması, biyoteknolojiuygulamalarının oluşturabileceği risklere karşı etkin ve orantılı önlemlerinalınmasını gerektirmektedir.Anahtar kelimeler : Avrupa Birliği, genetiği değiştirilmiş organizmalar, gıdagüvenliği. | |
dc.description.abstract | Biotechnology offers humanity the power to change the characteristics of livingorganisms by transferring the genetic information from one organism, across speciesboundaries, into other organism. While the biotechnology may offer great benefits toagriculture and producers and, potentially, to consumers, it does not come without risks anduncertainty. Being the products of agricultural biotechnology, the genetically modifiedorganisms have been criticized since they have been commercialized worldwide. The varietyof the scientific experiments on GMOs and the uncertain status of the experts on the scientificevidence of their harm, make necessary to take appropriate and proportional measures againstthe risks they pose.Keywords : European Union, genetically modified organisms, food safety. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Genetik | tr_TR |
dc.subject | Genetics | en_US |
dc.subject | Hukuk | tr_TR |
dc.subject | Law | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Genetiği değiştirilmiş organizmalara ilişkin uluslararası ve Avrupa Birliği`ndeki düzenlemeler | |
dc.title.alternative | The international and European Legislation on genetically modified organisms | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kamu Hukuku Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 9015757 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 217738 | |
dc.description.pages | 100 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |