Show simple item record

dc.contributor.advisorSert, Selahattin
dc.contributor.authorYildiz, Hilal
dc.date.accessioned2020-12-03T13:23:41Z
dc.date.available2020-12-03T13:23:41Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49911
dc.description.abstractGeleneksel yöntemle üretilmiş turşu ve zeytin örneklerinden toplam 171 laktik asit bakterisi (LAB) izole ve identifiye edilmiştir. Turşu örneklerindeki laktik asit bakterileri Lactobacillus (%47.9) ve Pediococcus (%52.03) olarak tanımlanmış ve dominant türün P. pentosaceus (43 izolat) olduğu bunu Lb. plantarum (23 izolat), Lb. brevis (15 izolat), P. damnosus (13 izolat), Lb. collinoides (10 izolat), Lb. pentosus (9 izolat), Pediococcus spp (8 izolat) ve Lb. buchneri'nin (2 izolat) izlediği belirlenmiştir. Zeytin örneklerindeki laktik asit bakterileri ise Lactobacillus (%95.83) ve Leuconostoc (%4.16) olarak tanımlanmış ve dominant türün Lb. pentosus (31 izolat) olduğu bunu Lb. plantarum (15 izolat) ve Leu. mesenteroides'in (2 izolat) izlediği belirlenmiştir.Turşu ve zeytin örneklerinden toplam 66 maya izole ve identifiye edilmiştir. Turşu örneklerindeki mayalar Candida (%89.28), Geotrichum (%3.57), Saccharomyces (%3.57) ve Sporobolomyces (%3.57) olarak tanımlanmış ve dominant türün C. boidinii (10 izolat) olduğu belirlenmiştir. Zeytin örneklerindeki mayalar ise Candida (%78.9), Geotrichum (%10.52) ve Saccharomyces (%10.52) olarak tanımlanmış ve dominant türün C. pelliculosa (8 izolat) olduğu belirlenmiştir.Turşu ve zeytin örneklerinden izole edilen LAB'ler antifungal etkinlikleri bakımından test edilmiştir. Test edilen 171 izolattan 18'i küf türleri üzerine inhibitör etkide bulunmuştur. Bunlar içerisinden 5 izolat ise sadece bir maya türüne (Geotrichum klebahnii) karşı inhibitör aktivite göstermiştir.
dc.description.abstractA total of 171 lactic acid bacteria (LAB) were isolated and identified from pickles and olives produced with traditional method. Lactic acid bacteria in pickle samples identified as Lactobacillus (47.9%) and Pediococcus (52.03%). Dominant species in pickle samples was P. pentosaceus (43 isolates) followed by Lb. plantarum (23 isolates), Lb. brevis (15 isolates), P. damnosus (13 isolates), Lb. collinoides (10 isolates), Lb. pentosus (9 isolates), Pediococcus spp (8 isolates) and Lb. buchneri (2 isolates). Lactic acid bacteria in olive samples identified as Lactobacillus (95.83%) and Leuconostoc (4.16%). Dominant species in olive samples was Lb. pentosus (31 isolates) followed by Lb. plantarum (15 isolates) and Leu. mesenteroides?in (2 isolates).A total of 66 yeast were isolated and identified from pickles and olives. Yeasts in pickle samples identified as Candida (89.28%), Geotrichum (3.57%), Saccharomyces (3.57%) and Sporobolomyces (3.57%). Dominant species in pickle samples was C. boidinii (10 isolates). Yeasts in olive samples identified as Candida (78.9%), Geotrichum (10.52%) and Saccharomyces (10.52%). Dominant species in olive samples was C. pelliculosa (8 isolates).LAB isolated from pickle and olive samples were tested for their antifungal activities. From 171 LAB isolates tested, eighteen isolates were found to be inhibitory to mold species. Of these, five isolates showed inhibitory activity against one yeast species (Geotrichum klebahnii).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleTurşu ve zeytinlerden laktik asit bakterileri ile mayaların izolasyonu-identifikasyonu ve elde edilen izolatların bazı özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeIsolation-identification of lactic acid bacteria and yeasts from pickle and olive and determination of some properties of isolates
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPickle
dc.subject.ytmOlive
dc.subject.ytmLactic acid bacteria
dc.subject.ytmYeasts
dc.subject.ytmAntifungal agents
dc.subject.ytmIdentification
dc.identifier.yokid392435
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid284220
dc.description.pages146
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess