Kız adölesanlarda çay tüketiminin hemoglobin, hematokrit ve serum demir düzeylerine etkisi üzerine bir araştırma
dc.contributor.advisor | Bozkurt, Nazan | |
dc.contributor.author | Tütüncü, İlknur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T08:27:44Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T08:27:44Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/499016 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu araştırmada kız adölesanlarda çay tüketimi ile hemog lobin, hematokrit ve serum demiri arasındaki ilişki ince lenmiştir. Çalışma, yaş ortalaması 16.1 ± 1.04 yıl olan sağ lıklı ve gönüllü kız öğrenciler üzerinde iki aşamada gerçek leşti ri İmi şt i r. Araştırmanın birinci aşaması 255 öğrenci üzerinde yapıl mıştır, öğrencilerin hemoglobin, hematokrit değerleri ölçül müş ve anket formu ile çay tüketimleri bel i rlenmişt i r. ikin ci aşamada hemoglobin ve çay tüketimlerine göre seçilen 89 bireyin serum demir değerleri ölçülmüş ve üç günlük besin tü ketimi araştırması yapılmıştır. Gençlerin % 37.5'inin 1-2 ve % 4.8'inin 9 çay bardağından fazla çay tükettikleri bulunmuştur. Çay içen gençlerin serum demir ortalaması 81.2 ± 33.74 ug/dL, çay içmeyen gençlerin serum demir ortalaması 103.8 ± 26.65 ug/dL olarak saptanmıştır. Araştırmanın ikinci aşaması kapsamındaki gençlerin hemoglobin değerleri ile hematokrit değerleri arasındaki korelasyon anlamlı (p<0.05) serum demiri ile arasındaki korelasyon önemsizdir (p>0.05). Hematokrit değeri ile serum demiri arasındaki korelasyon da önemsizdir (p>0.05). Çay içen ve içmeyen gençlerin serum demir değerleri ara sındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur(p<0.01 ) 102Gençlerin günde tükettikleri çay miktarı ve çay tüketim şekli sabit tutulduğunda; hemoglobin değerleri ile, hematok- rit değerleri ile ve serum demir değerleri ile aralarındaki ilişkinin istatistiksel olarak önemli olmadığı bulunmuştur (p>0.05). Gençlerin hemoglobin değerleri arasındaki, hematokrit değerleri arasındaki ve serum demir değerleri arasındaki farklılıkların tüketilen çay miktarı sabit tutulduğunda, çayın tüketim şekli sabit tutulduğunda ve her ikisi sabit tutulduğunda istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptan mıştır (p>0.05). 103 | |
dc.description.abstract | SUMMARY Determination of the relationships between tea consumption and hemoglobin, hematocrit and serum iron values in female adolescents was the aim of this study. The research was carried out in two stages on healthy, volunteer female students with average age of 16.1 + 1.04 years. The first stage was performed on 255 students. Hemoglobin and hematocrit values were measured and tea consumptions were determined with questionnaire forms. Serum iron values were measured and three-day food consumptions were investigated for 89 individuals chosen according to their hemoglobin values and tea consumptions in the second stage. It was found that 37.5 % of adolescents were consuming 1-2 cups of tea and 4.8 % of adolescents were consuming more than 9. It was noticed that average serum iron value for tea consumers was 81.2 ± 33.74 ug/dL and for non-tea consumers was 103.8 ± 26.65 ug/dL. The research carried out on the subjects used in the second stage of the study revealed that the correlation between hemoglobin and hematocrit was meaningful but hemoglobin and serum iron and hematocrit and serum iron were not significant. 104There was a statistically important difference between serum iron values for tea consuming and non-tea consuming adolescents. Another striking point was that keeping daily tea consumption and type of consumption constant were not statistically correlating hemoglobin, hematocrit and serum iron. Keeping constant daily tea consumption only, type of tea consumption only, and both were not statistically significant for the differences in hemoglobin, hematocrit and serum iron values. 105 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Kız adölesanlarda çay tüketiminin hemoglobin, hematokrit ve serum demir düzeylerine etkisi üzerine bir araştırma | |
dc.title.alternative | In this research the effect of tea consumption on hemoglobin, hematocrit and serum iron levels in female adolescents | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Hematocrit | |
dc.subject.ytm | Hemoglobins | |
dc.subject.ytm | Tea | |
dc.subject.ytm | Iron | |
dc.subject.ytm | Caffeine | |
dc.subject.ytm | Adolescents | |
dc.identifier.yokid | 40282 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 40282 | |
dc.description.pages | 134 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |