Show simple item record

dc.contributor.advisorGürses, Mustafa
dc.contributor.authorŞekerci, Pinar
dc.date.accessioned2020-12-03T13:21:37Z
dc.date.available2020-12-03T13:21:37Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49786
dc.description.abstractBu çalışmada Erzurum il merkezinde tesadüfi olarak seçilen çeşmelerinden alınan su örneklerinin bazı kalite özellikleri standart yöntemlerle analiz edilmiş ve içilebilme kalitesi standartlarla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bu amaçla belirlenen 45 çeşmeye ait su örnekleri bazı mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizlere tabi tutulmuştur. Mikrobiyolojik analizler sonucunda 10 örnekte (%22,7) hem toplam hem de fekal koliform bakteriye rastlanmış, sadece bir örnekte ise C. perfringens tespit edilmiştir. Bu 10 örnekten standart yöntemle E. coli izolasyonu yapılmış ve identifikasyonu yapılanların bu bakteri olup olmadığı moleküler polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile analiz edilerek doğrulanmıştır. Tipik 45 E. coli izolatından 6 tanesinin farklı tip suşlar olduğu belirlenmiştir. Analiz edilen örneklerde ortalama pH 7,26±0,18, çözünmüş oksijen 5,36±0,31, klorür 30,29±10,17, nitrit 0,12±0,16, nitrat 2,09±0,94, sülfat 50,48±9,95, fosfat 22,71±3,02, sodyum 35,91±9,45, amonyum 0,32±0,19, potasyum 14,99±7,62, magnezyum 31,20±8,44, kalsiyum 105,00±27,87, demir 0,16±0,45 ve mangan seviyesinde 2,64±0,93 mg/L, su sıcaklığı 21,43±1,83ºC,bulanıklık 0,14±0,10 NTU, iletkenlik 456,80±202,51 µS/cm olarak tespit edilmiştir.
dc.description.abstractIn this study, water samples collected from public fountains in Erzurum centrum were analyzed by using standard methods and their drinking quality was evaluated. Total 45 tap water samples were subjected to microbiological, chemical and physical analyses. Microbiological analysis results showed that total and fecal coliform bacteria were found in 10 samples (22.7%) and C. perfringens in only one samples. In addition, E. coli were isolated from these 10 samples with standard method. Identified typical E. coli strains were confirmed by using Polymerase Chain Reaction (PCR) method. Six of 45 typical E. coli isolates were different strains. Average pH, dissolved oxygen, chloride, nitrite, nitrate, sulphate, phosphate, sodium, ammonium, potassium, magnesium, calcium, iron, manganese, temperature, turbidity, electrical conductivity values of the samples were determined as7.26±0.18 mg/L, 5.36±0.31 mg/L, 3029±10.17 mg/L, 0.12±0.16 mg/L, 2.09±0.94 mg/L, 50.48±9.95 mg/L, 22.71±3.02 mg/L, 35.91±9.45 mg/L, 0.32±0.19 mg/L, 14.99±7.62 mg/L, 31.20±8.44 mg/L, 105.00±27.87 mg/L, 0.16±0.45 mg/L, 2.64±0.93 mg/L, 21.43±1.83ºC, 0.14±0.10 NTU, 456.80±202.51 µS/cm, respectively.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleErzurum ili çeşme sularının mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal analizi ve izole edilen Escherichia coli suşlarının moleküler tiplendirilmesi
dc.title.alternativeMicrobiological, physical, chemical analysis and molecular typing of E.coli isolates from fountain waters, Erzurum
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmWater quality
dc.subject.ytmEscherichia coli
dc.subject.ytmPolymerase chain reaction
dc.identifier.yokid441811
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid322538
dc.description.pages97
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess