dc.contributor.advisor | Gürses, Mustafa | |
dc.contributor.author | Şekerci, Pinar | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:21:37Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:21:37Z | |
dc.date.submitted | 2012 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49786 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Erzurum il merkezinde tesadüfi olarak seçilen çeşmelerinden alınan su örneklerinin bazı kalite özellikleri standart yöntemlerle analiz edilmiş ve içilebilme kalitesi standartlarla karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Bu amaçla belirlenen 45 çeşmeye ait su örnekleri bazı mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel analizlere tabi tutulmuştur. Mikrobiyolojik analizler sonucunda 10 örnekte (%22,7) hem toplam hem de fekal koliform bakteriye rastlanmış, sadece bir örnekte ise C. perfringens tespit edilmiştir. Bu 10 örnekten standart yöntemle E. coli izolasyonu yapılmış ve identifikasyonu yapılanların bu bakteri olup olmadığı moleküler polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) yöntemi ile analiz edilerek doğrulanmıştır. Tipik 45 E. coli izolatından 6 tanesinin farklı tip suşlar olduğu belirlenmiştir. Analiz edilen örneklerde ortalama pH 7,26±0,18, çözünmüş oksijen 5,36±0,31, klorür 30,29±10,17, nitrit 0,12±0,16, nitrat 2,09±0,94, sülfat 50,48±9,95, fosfat 22,71±3,02, sodyum 35,91±9,45, amonyum 0,32±0,19, potasyum 14,99±7,62, magnezyum 31,20±8,44, kalsiyum 105,00±27,87, demir 0,16±0,45 ve mangan seviyesinde 2,64±0,93 mg/L, su sıcaklığı 21,43±1,83ºC,bulanıklık 0,14±0,10 NTU, iletkenlik 456,80±202,51 µS/cm olarak tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, water samples collected from public fountains in Erzurum centrum were analyzed by using standard methods and their drinking quality was evaluated. Total 45 tap water samples were subjected to microbiological, chemical and physical analyses. Microbiological analysis results showed that total and fecal coliform bacteria were found in 10 samples (22.7%) and C. perfringens in only one samples. In addition, E. coli were isolated from these 10 samples with standard method. Identified typical E. coli strains were confirmed by using Polymerase Chain Reaction (PCR) method. Six of 45 typical E. coli isolates were different strains. Average pH, dissolved oxygen, chloride, nitrite, nitrate, sulphate, phosphate, sodium, ammonium, potassium, magnesium, calcium, iron, manganese, temperature, turbidity, electrical conductivity values of the samples were determined as7.26±0.18 mg/L, 5.36±0.31 mg/L, 3029±10.17 mg/L, 0.12±0.16 mg/L, 2.09±0.94 mg/L, 50.48±9.95 mg/L, 22.71±3.02 mg/L, 35.91±9.45 mg/L, 0.32±0.19 mg/L, 14.99±7.62 mg/L, 31.20±8.44 mg/L, 105.00±27.87 mg/L, 0.16±0.45 mg/L, 2.64±0.93 mg/L, 21.43±1.83ºC, 0.14±0.10 NTU, 456.80±202.51 µS/cm, respectively. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Erzurum ili çeşme sularının mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal analizi ve izole edilen Escherichia coli suşlarının moleküler tiplendirilmesi | |
dc.title.alternative | Microbiological, physical, chemical analysis and molecular typing of E.coli isolates from fountain waters, Erzurum | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Water quality | |
dc.subject.ytm | Escherichia coli | |
dc.subject.ytm | Polymerase chain reaction | |
dc.identifier.yokid | 441811 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 322538 | |
dc.description.pages | 97 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |