dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışma, venöz fleplerde serbest oksijen radikallerinin seviyelerinin tekrar belirlenmesi ve serbest oksijen radikal gidericilerin flep yaşamı ile serbest oksijen radikal düzeylerine olan etkisinin araştırılması için yapıldı. Çalışmada ağırlıkları 3000-4000 gr arasında değişen 19 adet Yeni Zellanda tipi tavşan kullanıldı. Denekler, kontrol grubu, SOD ve glutatyon tedavi grupları olmak üzere üç gruba ayrıldı. Kontrol grubunda biyokimyasal parametrelerin normal değerlerini elde etmek için, flepler kaldırılmadan iki hafta önce kan örnekleri alındı. Tüm gruplarda tavşanların her iki kulağında, santral venin anterior dalının içinden geçtiği 3X5 cm' lik flow-through venöz flepler hazırlandı. Kontrol, SOD ve glutatyon gruplarına sırasıyla lmg/kg şalin solüsyonu, 10000 Ü/kg SOD ve 250mg/kg glutatyon, günde iki kez olmak üzere beş gün süre ile intraperitoneal yolla verildi. Postoperatif 48. saatte, tüm kulaklardan biyokimyasal analiz için kan alındı. Tüm gruplar, flep elevasyonu sonrası elde edilen kanlarda ölçülen MDA ile SOD düzeyleri ve postoperatif yedinci günde flep canlılığı açısından karşılaştırıldı. Ayrıca kontrol grubunda normal ve flep sonrası SOD ve MDA düzeyleri de karşılaştırıldı. Flep canlılığı kontrol grubunda %56,05 ± 1,24, SOD grubunda %73,04 ± 10,07, glutatyon grubunda %72,23 ± 4,53 idi. Tedavi gruplarında canlılık oranları, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttı (p<0,025). Tedavi grupları arasında ise canlılık oranlan açısından fark bulunmadı (p>0,05). 51Kontrol grubunda normal ortalama MDA düzeyi 40,14 nmol/g Hb ve SOD düzeyi 3488,42 U/g Hb iken venöz flep sonrası 53,47 nmol/Hg ve 3037,14 U/g Hg olarak bulundu. Flep sonrası ortalama MDA değerleri, SOD grubunda 27,59 nmol/g Hg, glutatyon grubunda 30,18 nmol/ g Hg iken SOD değerleri SOD grubunda 5002,22 U/g Hg, glutatyon grubunda 4508,88 U/g Hg idi. Tüm ortalamalar değerlendirildiğinde kontrol grubunda flep uygulaması sonrası MDA değerlerinin belirgin şekilde arttığı, SOD değerlerinin ise azaldığı görüldü. Flep uygulaması sonrası tedavi gruplarında ortalama MDA değerleri, kontrol grubuna göre belirgin şekilde azalırken ortalama SOD değerleri arttığı belirlendi (p<0,05). Tedavi gruplarında ise bir fark gözlemlenmedi (p>0,05). Flep canlılık oranlan ile aynı flebin bulunduğu kulaktan alman kanlardaki MDA ve SOD değerleri arasında çok anlamlı ilişki belirlendi (sırası ile r=- 0,589, p<0,002 ve r=0,0645, p<0,0005). Buna göre kandaki MDA düzeyi arttıkça flep canlılık oranı azalırken, SOD düzeyi arttıkça flep canlılık oram arttı. Bu bulgulara göre iskemik flow-through venöz flepte serbest oksijen radikalleri artarken antioksidan düzeyleri azalmış, serbest oksijen radikal gidericileri venöz flep yaşamım artırmıştır. Serbest oksijen radikal gidericilerinin flep yaşamım artırıcı etkileri, literatür bilgisine paralel şekilde, serbest oksijen radikallerini azaltarak ve antioksidan etkinliği artırarak olmuştur. 52 | |
dc.description.abstract | SUMMARY This study was performed to determine the effects of free oxygen radical scavengers on flap survival and free oxygen radical levels in ischaemic flow-through venous flaps. In the study, 19 New Zealand type rabbits weighing between 3000-4000 g were used. These animals were divided into 3 groups: control, SOD and glutation. The blood samples were taken from the rabbit ears in the control group 2 weeks prior to flap elevation to obtain base line values of biochemical parameters. In all groups, a 3x5 cm flow-through venous flap, which the central vein passes through, was prepared on each ear of the rabbits. In the groups, 1 ml/kg saline solution, 10000 U/kg SOD and 250 mg/kg glutation were administered intraperitoneally to the control, SOD and glutation groups respectively 2 times a day during 5 days. On the 48th hour postoperatively, the blood was taken from each rabbit ear for biochemical analysis. All the groups were compared with each other regarding the malonyldialdehyde (MDA) and superoxide dismutase (SOD) levels in the blood samples obtained after flap elevation and; flap survivals on the 7th day postoperatively were also compared. In addition, base line and post flap elevation values of SOD and MDA in the control group were also compared. The flap survivals were 56.05% in the control, 73.04% in the SOD and 72.23% in the glutation groups. The survivals of the treatment groups were statistically higher than the control group (p<0.025). There was no significant difference between the treatment groups (p>0.05). In the control group, the base-line MDA and SOD levels were 40.14 nmol/g Hb and 3488.42 U/g Hb respectively prior to the flap elevation while the same parameters were 53.47 nmol/g Hb and 3037.14 U/g Hb respectively after flap elevation. The mean MDA value 53following the flap elevation was 27.59 nmol/g Hb in the SOD and 30.18 nmol/g Hb in the glutation groups while the mean SOD value after the flap elevation was 5002.22 U/g in the SOD and 4508.88 U/g Hb in the glutation groups. When all these averages were compared, the MDA values were significantly increased, whereas the SOD levels decreased following the flap application in the control group (p<0.05). The mean MDA levels in the treatment groups expressively decreased while the mean SOD levels increased relative to the control group following the flap application (p<0.05). There was no significant difference between the treatment groups (p>0.05). A highly significant correlation was found between the flap survival rates and the MDA (r=-0.589, p<0.002 ) and between flap survival rates and SOD levels of the same flap (r=0.0645, p<0.0005). So there is a positive correlation between the blood SOD level and flap survival rate and negative correlation between blood MDA level and flap survival rate. In respect to all these findings the antioxidant levels were decreased while the free oxygen radicals increased in the ischaemic flow-through venous flap and the free oxygen radical scavengers enhanced the flap survival. Paralelly to the literature, free oxygen radical scavengers affected flap survival by decreasing the free oxygen radicals and increasing the antioxidant activity. 54 | en_US |