Show simple item record

dc.contributor.advisorŞengül Köseoğlu, Meryem
dc.contributor.advisorAydoğan, Mehmet Nuri
dc.contributor.authorAydin, Ruhşen
dc.date.accessioned2020-12-03T13:19:10Z
dc.date.available2020-12-03T13:19:10Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49633
dc.description.abstractBu çalışmada Uzundere ve İspir (Erzurum çevresi) de üretilen dut (Morus alba) sirkesinin antimikrobiyal etkisi ve antioksidan özellikleri araştırılmıştır. Antimikrobiyal aktivitenin belirlenmesi için 8 bakteri ve 1 fungus türünden oluşan test mikroorganizmaları kullanılmıştır. Dut sirkesinin test mikroorganizmaları üzerindeki etkileri, agar difüzyon yöntemi ve sıvı besi yerindeki dilusyonları kullanılarak incelenmiştir. Test edilen mikroorganizmaların tümünün dut sirkesine karşı duyarlı olduğu gözlenmiştir.Dut sirkesinin total antioksidan aktivitesi, Cu2+-Cu+ indirgeme kapasitesi ve 1,1-Difenil 2-pikril hidrazil (DPPH) serbest radikalleri giderme aktivitesi belirlenmiştir. Sonuç olarak Dut sirkesinin güçlü antioksidan özelliklere ve antimikrobiyal etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, antimicrobial activity and antioxidant properties of mulberry (Morus alba) vinegar produced in Uzundere and Ispir (around Erzurum) were investigated. For the determination of antimicrobial activity, test microorganisms including eight species of bacteria and one fungus were used. The effects of mulberry vinegar on test microorganisms were determined by using agar diffusion method and liquid nutrient medium dilutions. All of the test microorganisms were observed to be sensitive to the mulberry vinegar.The total antioxidant activity, Cu2+-Cu+ reduction capacity and 1,1-Difenil 2-pikril hidrazil (DPPH) free radicals eliminate activity of mulberry vinegar were studied. As a result, mulberry vinegar was determined to have powerful antioxidant properties and antimicrobial effects.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleUzundere ve İspir ilçelerinde üretilen dut sirkesinin antimikrobiyal ve antioksidan özellikleri üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeAn investigation of antimicrobial proporties and antioxidant activities of mulberry vinegar which is naturally produce in Uzundere and Ispir (Erzurum)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid458595
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid324758
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess