Askorbik asitin Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax) yumurta ve larvalarında yağ asidi kompozisyonu üzerine etkileri
dc.contributor.advisor | Aras, Mevlüt | |
dc.contributor.author | Köstek, Kamile | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:15:41Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:15:41Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49411 | |
dc.description.abstract | Araştırmada farklı vitamin C (Askorbik asit) dozları (0, 250, 500 ve 1000mg/lt) ile zenginleştirilen henüz döllenmiş Karadeniz Alası (Salmo trutta labrax) yumurtalarının kuluçka (yumurta, döllü, gözlü) ve sonrası keseli devrelerindeki yağ asidi profillerine etkileri üzerinde durulmuştur. 10°C su sıcaklığı ve 32 gün süren çalışma sonunda aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmanın başlangıcında kontrol grubuna ait yumurtaların başlangıç, döllü, gözlü ve keseli dönemlerine ait toplam yağ oranı %'leri sırası ile 12,41; 10,42; 12,57 ve 4,40 olarak hesaplanmıştır. Diğer muamele grubuna ait farklı dozlarda zenginleştirilmiş yumurtaların sonuçlarıda kontrol grubuna paralel olarak bulunmuştur.Muamele gruplarnın tamamında doymuş yağ asitleri içerisinde (SFA-saturated faty acid) Palmitik asit (16:0) %60; tekli doymamış yağ asitlerinde (MUFA-monounsatutated fatty acid) 18:1 n9 %65; Çoklu doymamış yağ asitlerinden (Poliunsaturated fatty acid-n:3 PUFA) 22:6 n3 (DHA-dokosahexaenoic acid) %55 ve n6 PUFA da ise %62 ile 18:2 n6 baskın yağ asitleri olarak kaydedilmiştir.Kontrol, döllü, gözlü ve larval dönem içerisinde yağ asitlerinde en anlamlı yer değişme veya dönüşümler embriyonik gelişimin gözlü ve yumurtaların açıldığı keseli yani larva döneminde bulunmuş (p<0,05). Ancak vitamin C ile zenginleştirmenin önemli bir etkisi olmamıştır.Anahtar Kelimeler: Salmo trutta labrax, askorbik asit, yağ asidi | |
dc.description.abstract | Effects of enrichment of newly fertilized Black sea trout (Salmo trutta labrax) eggs with different doses of Vitamin C (0, 250, 500 and 1000 mg/lt) on the fatty acid composition of fertilized and eyed eggs and larvae in the yolk sac stage period were investigated. The following results were obtained at the end of 32-days study in the 10°C. At the beginning of the study total fat ration in the fertilized eggs, eyed eggs and yolk sac larvae in the control group was %12, %41and 10.42, respectively. Distribution of the fat amount in the different hatchery stages of treatment groups was parallel with control group. Palmitic acid (16:0) in saturated fatty acids, oleic acid (18:1n-9) in monounsaturated fatty acids docosahexaenoic acid (DHA; 22:6n-3) in polyunsaturated fatty acids and linoleic acid in n-6 polyunsaturated fatty acids were the predominant fatty acids with the ratios of 60%, 65%, 55% and 62% of total fatty acids, respectively. Significant changes in the fatty acid content of eyed eggs and larvae in the yolk sac stage were determined (P<0.05). However, enrichment with ascorbic acid did not affect their fatty acid compositions.Keywords: Salmo trutta labrax, ascorbic acid, fatty acid | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Askorbik asitin Karadeniz alabalığı (Salmo trutta labrax) yumurta ve larvalarında yağ asidi kompozisyonu üzerine etkileri | |
dc.title.alternative | The effects of ascorbic asid on egg and larvae fatty acid composition in Black Sea trout (Salmo trutta labrax) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Trouts | |
dc.subject.ytm | Salmo trutta labrax | |
dc.subject.ytm | Fatty acids | |
dc.subject.ytm | Ascorbic acid | |
dc.identifier.yokid | 10028802 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 352118 | |
dc.description.pages | 61 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |