Özel bir hastaneye by-pass geçirmek için yatan tip 2 diyabetli hastalarda diyete eklenen tarçının bazı kan değerleri üzerindeki etkisinin araştırılması.
dc.contributor.advisor | Köksal, Gülden | |
dc.contributor.author | Bozkurt, Ayfer | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T08:00:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T08:00:21Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/493376 | |
dc.description.abstract | Tarçının içinde doğal olarak bulunan polifenollerin ve krom bileşenlerinin insülin duyarlılığı üzerinde düzenleyici etkisi olduğu bilinmektedir. Bu bileşenlerin aynı zamanda insülin sinyalizasyonu ve glikoz kontrolünde de benzer düzenleyici etkileri olmaktadır. Tarçının içindeki bileşenlerin kolesterol sentezini bloke ettiği ve kolesterolün vücuttan atılmasını kolaylaştırarak kan yağlarında düşüş sağladığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı; tarçın tüketiminin tip 2 diyabetli oral antidiyabetik kullanan, lipit / kolesterol düşürücü kullanmayan hastaların açlık kan glikozu ve kan lipit profili üzerine etkisini saptamaktır. Çalışmaya tip 2 diyabetli, oral anti diyabetik kullanan, kardiyovasküler hastalığı olan yaşları 60.20±7.94 yıl (çalışma grubu) ve 62.85±7.25 yıl (kontrol grubu) olan toplam 40 hasta katılmıştır. Katılımcılar çalışma ve kontrol grubu olmak üzere 2 gruba bölünmüşlerdir. Her iki çalışma grubu da 20 katılımcı içermektedir. Çalışma grubu 2 ay boyunca günlük 5 g toz tarçın tüketmiştir. Bu süre boyunca katılımcıların diyetlerinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. İki ay sonra kontrol grubuna kıyasla çalışma grubunun açlık kan şekeri değerinde istatistiksel anlam ifade eden (% 27.29) düşme olmuştur. Ayrıca trigliserit (% 22.79), LDL (% 7.47), total kolesterol (% 2.61), VLDL( % 20.25) ve total lipit (% 7.35) değerlerinde de düşme saptanmıştır. Bu çalışmanın sonuçları tip 2 diyabetli bireylerde günlük 5 g toz tarçın tüketiminin açlık kan glikozu, serum trigliserit, LDL kolesterol, total kolsterol, VLDL kolsterol ve total lipit değerleri üzerinde düşürücü etkisi olduğunu göstermektedir. Ayrıca bu çalışma; diyete eklenen tarçının tip 2 diyabetli bireylerde diyabet ve kardiyovasküler hastalıklarla ilgili risk faktörlerinde azalma sağladığını göstermektedir. | |
dc.description.abstract | Cinnamon has naturally pholyphenols and chromium components, these components are known to have a regulative effect on insulin sensitivity. Also these components are known to have similar regulative effects on insulin signalications and glucose control. The components in cinnamon are known to block cholesterol synthesis and reduce blood lipids by helping cholesterol excreation from body. The aim of this study is to asses the effect of cinnamonium (cassia) on fasting blood glucose and blood lipid profile on the patiens having type 2 diabetes who use oral anti-diabetic agents. A total of 40 patients aged 60.20±7.94 (study group) - 62.85±7.25 (control group) with type -2 diabetes having cardiovascular disease who use oral anti-diabetic agents had attend to this study. Participants were divided into two groups. Each group has 20 participants. Study group consumed daily 5 g cinnamonium(cassia) powder during two months. There was no dietary intervention during two months. After two months, there was a significant reduce (% 27. 29) on fasting blood glucose in study group than in control group. Also there are reduces at serum trigliseride (% 22.79), LDL (% 7.47), total cholesterol (% 2.61), VLDL (% 20.25), total lipid (% 7.35) in study group than in control group. The results of this study demonstrate that intake of 5 g of cinnamonium (cassia) powder per day reduces fasting blood glucose, serum glucose, trigliseride, LDL cholesterol, total cholesterol, VLDL cholesterol and total lipid in people with type 2 diabetes. This study also recommendes that the inclusion of cinnamon in the diet of people with type-2 diabetes will reduce risk factors associated with diabetes and cardiovascular diseases. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Özel bir hastaneye by-pass geçirmek için yatan tip 2 diyabetli hastalarda diyete eklenen tarçının bazı kan değerleri üzerindeki etkisinin araştırılması. | |
dc.title.alternative | The effect of daily cinnamon consumption on some blood parameters in type 2 diabetic patients who were hospitalized to have by pass surgery. | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.subject.ytm | Blood glucose | |
dc.subject.ytm | Diabetes mellitus-type 2 | |
dc.identifier.yokid | 375792 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 266788 | |
dc.description.pages | 104 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |