Show simple item record

dc.contributor.advisorÇomaklı, Binali
dc.contributor.authorKarataş, Rufayi
dc.date.accessioned2020-12-03T13:09:49Z
dc.date.available2020-12-03T13:09:49Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49047
dc.description.abstractBu çalışma Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğüne ait arazide Erzurum'da 2013 yılında yürütülmüştür. Kıraç mera ve taban mera kesimlerinde yürütülen çalışmada kuru ot verimi, ham protein, ADF (Acid Detergent Fiber), NDF(Neutral Detergent Fiber), yaş ot verimi ve kuru madde alımı, sindirilebilir kuru madde alımı, nispi yem değeri gibi kalite faktörleri belirlenirken toprak özellikleri açısından bazı fiziksel ve kimyasal özellikler incelenmiştir Kuru ot verimi taban merada (165,93) kıraç merada ise (122,41) olmuştur. Ham protein oranı taban mera ve kıraç mera kesiminde sırasıyla %14,12; 14,66; olarak belirlenmiş olup ADF oranı taban merada (%39,81) kıraç kesimde, ise (%40,13) olarak belirlenmiştir. Kuru otun NDF içeriği ise (%52,48) taban merada (%56,06) kıraç mera kesiminde belirlenmiştir. Yaş ot verimi sonuçları ise taban merada (569,00) olurken kıraç merada (275,11) olmuştur. Sindirilebilir kuru madde alımında taban mera (57,89) kıraç meranın ise (57,64) olduğu görülmüştür. Kuru madde alımında taban mera (2,30) iken kıraç mera (2,15) de kalmıştır.Nispi yem değerinde taban mera (103,13) iken kıraç meranın (96,06) olduğu görülmüştür. Çalışmanın sonuçlarına göre kuru ot verimi ve ot kalitesiyle ilgili parametreler dikkate alındığında denemenin yürütüldüğü taban ve kıraç mera kesimlerimizin yaygın mera alanlarına nispeten daha iyi durumda olduğunu gösteriyor. Kuru ot verimi bakımından taban mera daha yüksek değerlere sahip iken kalite özellikleri benzer olmuştur.Dönemler ilerledikçe her iki mera kesiminde de protein oranı düşerken ADF ve NDF oranlarında artış kaydedilmiştir.
dc.description.abstractThis study was conducted in Research and Extension Center of Faculty of Agriculture, Atatürk University during 2013 in Erzurum. In a study conducted in arid rangeland and productive pasture, some physical and chemical characteristics in terms of soil properties were investigated besides the determination of quality factors such as dry hay yield, crude protein, ADF (Acid Detergent Fiber), NDF (Neutral Detergent Fiber), wet herbage yield and dry matter intake, digestible dry matter intake, relative forage value. Dry hay yield has been in productive pasture (165,93) and arid rangeland. The crude protein was determined %14,12; %14,66 respectively in arid rangeland and productive pasture. Furthermore ADF rate has been found as %39,81'in arid rangeland and %40,13 productive pasture. The NDF content of dry hay yield has been identified as %40,6'in productive pasture while it was %40,6'in arid rangeland. In this study; wet herbage yield, digestible dry matter intake, dry matter intake, relative forage value were determined as 569.00, 57.89, 2.30 and 103.13, respectively in productive pasture while its were as 275.11, 57.64, 2.15, 96.06, respectively in arid rangeland. According to the results of the study; taking into account parameters associated with the dry hay yield and hay quality are indicating the prevalent rangelands were in a relatively better condition the experiment is being carried out regional productive pasture and arid rangeland. When having higher value in terms of dry hay yield the productive pasture, it has been found to be similar of quality characteristics. The ADF and NDF rates has been increased, while reducing the protein content depending on the periods both productive pasture and arid rangeland.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTaban ve kıraç meralarda bitki gelişim dönemlerine bağlı olarak verim ve ot kalitesinin değişimi
dc.title.alternativeChanging of dry matter yield and forage quality parameters productive and arid rangeland depends on plant growth periods
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPasture
dc.subject.ytmPasture breeding
dc.subject.ytmPlant development
dc.subject.ytmGrass yield
dc.identifier.yokid10081024
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid415263
dc.description.pages52
dc.publisher.disciplineÇayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess