Erzurum ilinde, organik ve konvansiyonel olarak üretilen buğdayın maliyetler açısından karşılaştırılması.
dc.contributor.advisor | Atsan, Tecer | |
dc.contributor.author | Soykan, Ömer Faruk | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:09:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:09:34Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49031 | |
dc.description.abstract | Günümüzde, olumsuz çevre koşulları ve beslenmeden kaynaklanan hastalıkların artması ile insanlar doğal hayata yönelmişlerdir. Artık tükettiğimiz her şeyde sentetik ve kimyasalların bulunmamasına özen göstermekteyiz. Bu nedenle biz tüketiciler, bitkisel ve hayvansal organik ürünlere karşı daha fazla talep gösterirken, organik ürün üreticilerinin sayısında da her geçen gün bir artış gözlemlemekteyiz.Erzurum ilinde çeşitli akademik ortamlarda sürekli ifade edilen `üreticiler kârlı olan organik tarıma mutlaka geçmelidirler` söylemi bu araştırmanın çıkış noktası olmuştur. İldeki organik ve konvansiyonel buğday üretimi yapan işletmeler, anket yöntemi ile toplanan veriler ışığında karşılaştırılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre incelenen işletmelerde, organik buğday üretiminde dekara ortalama verim 347 kg, konvansiyonel buğday üretiminde ise dekara ortalama verim 521 kg olarak bulunmuştur. Buğday üretiminin brüt kârı organik işletmelerde 109,88 TL/da, konvansiyonel işletmelerde 169,44 TL/da olarak hesaplanmıştır. Dekara buğday üretim masrafları organik işletmelerde 286,81 TL, konvansiyonel işletmelerde 352,41 TL; organik buğdayın birim maliyeti 0,73 TL/kg, konvansiyonel buğdayın birim maliyeti ise 0,56 TL/kg olarak bulunmuştur. İncelenen organik işletmelerde buğday üretiminden elde edilen net gelir 42,94 TL/da, konvansiyonel işletmelerde ise bu değer 72,09 TL/da olarak belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | Nowadays, people have a tendency for the natural life because of adverse environmental conditions and growing diseases originated from nutrition. Now we have cared that things we consume do not contain synthetic and chemicals. Therefore, while we consumers have demanded more for plantal and animal organic products, we have observed an increase in the number of producers of organic products day by day.`Producers should convert to organic agriculture which is more profitable` which is the statement said constantly in variety academic environments in Erzurum had been the starting point for this study. In the province, organic and conventional wheat-production farms were compared in the light of data obtained from survey method.According to research, in the investigated farms; the yield is 347 kilogram per decar in organic wheat production, and the yield is 521 kilogram per decar in conventional wheat production. Whereas the gross profit of wheat production is 109,88 TL/da in organic farms, it is 169,44 TL/da in conventional farms. The cost of wheat production per decar is 286,81TL in organic farms and 352,42TL in conventional farms; and the unit cost of organic wheat is 0,73 TL/kg and the unit cost of conventional wheat is 0,56 TL/kg. Whereas the net income obtained from wheat production is 42,94 TL /da in the investigated organic farms, it is 72,09 TL/da in conventional farms. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Erzurum ilinde, organik ve konvansiyonel olarak üretilen buğdayın maliyetler açısından karşılaştırılması. | |
dc.title.alternative | The comparison of costs for organic and conventional wheat farms in Erzurum province , Turkey. | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Wheat | |
dc.subject.ytm | Unit costs | |
dc.subject.ytm | Organic farming | |
dc.identifier.yokid | 10082561 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 415260 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |