Show simple item record

dc.contributor.advisorBarış, Özlem
dc.contributor.authorMohammadi, Ramin
dc.date.accessioned2020-12-03T13:09:11Z
dc.date.available2020-12-03T13:09:11Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49006
dc.description.abstractNanokitosan, kitosan ve kitin biyopolimerlerinin en önemli türevlerinden birisi olarak teknolojik ve ticari büyük öneme sahiptir. Antibakteriyel, biyouyumlu ve biyobozunur olması gibi biyolojik özelliklerinin yanında iyi bir absorbent olması gibi özellikleri sebebiyle sayısız alanda kullanılabilmektedir. Nanokitosanın öncül molekülü olan kitin, kabuklu su ürünleri, böcekler, bazı yosunlar ve mantarlar kullanılarak üretilebilmektedir. Birçok substrat üzerinde kolay yetiştirilmeleri, mevsimsel değişimlerden bağımsız olarak laboratuvarda bolca üretilebilme gibi özellikleri kitin eldesi için mantarların oldukça ideal bir kaynak olduğu birçok literatür tarafından belirtilmektedir.Bu çalışma ile üç farklı mantar örneği (Agaricus bisporus, Rhizopus sp. ve Rhizoctonia sp.) kullanılarak elde edilen biyokütleden kitosan elde edilmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda %74-75 deasetilasyon sevisine ulaşan kitosanın kaliteli ve ticari değer taşıyabileceği tespit edilmiştir. Elde edilen kitosandan iyonik jelleşme tekniği ile suda çözünen nanokitosan sentezlenmiştir. Elde edilen nanokitosanın FTIR ve SEM analizleri alınarak karakterizasyon işlemleri yapılmıştır.
dc.description.abstractNanochitosan, chitosan and chitin biopolymers has the technological and commercial importance as one of the most important derivatives. Antibacterial, in addition to being biocompatible and biodegradable biological characteristics, such as due to features such as a good absorbant can be used in numerous areas. The Chitin, which is the precursor molecule Nanochitosan, shellfish, insects, algae, and fungi may be produced using some. Easy to be grown on many substrates, the fungi such as the ability to obtain the characteristics of chitosan produced in the laboratory, independent of seasonal changes in abundance is quite ideal source is stated by many literature.With this study three different examples of fungi (Agaricus bisporus, Rhizopus sp. and Rhizoctonia sp.) obtained using biomass chitosan was obtained.The results of the calculations, which reached %74-75 deacetylation can carry sevice quality and commercial value had been identified. The obtained chitosan was synthesized water-soluble ionic gelation techniques in Nanochitosan. Is obtained Nanochitosan, FTIR and SEM analyzes were performed on the process of characterization.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyomühendisliktr_TR
dc.subjectBioengineeringen_US
dc.titleBazı fungal kaynaklardan kitosan ve nanokitosan üretimi ve karakterizasyonu
dc.title.alternativeProduction and characterization chitosan and nanochitosan from some fungal sources
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentNanobilim ve Nanomühendislik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10087366
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid415270
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineNanomalzeme Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess