Show simple item record

dc.contributor.advisorTunçer, Sezginer
dc.contributor.authorYilmaz, Necmettin
dc.date.accessioned2020-12-30T07:29:01Z
dc.date.available2020-12-30T07:29:01Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/487443
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, Hopa'dan, Danca'ya (Trabzon) kadar olan kı yıda seçilmiş olan istasyonlarda yaşayan Mytilus galloprovinci alls 'in bazı biyo-ekolojik özellikleri, total protein düzeyleri ve aylık değişimleri araştırılmıştır. Ayrıca aynı istasyonlardan alınan yüzey deniz suyunun bazı fiziko kimyasal parametrelerden sıcaklık (°C), pH, Salinite (%o), D.O (mg/1) ve UV analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, Doğu Karadeniz Bölgesinde büyük bir protein potansiyeli oluşturan midyelerin istasyonlara ve aylara göre olan ağırlıkları 5.13-9.05 g; boyları 40.76-48.12 mm, geniş likleri 21.60-25.47 mm, kalınlıkları ise 16.79-19.02 mm arasında değiştiği bulunmuştur. Buna ek olarak biometrik parametreler arası yapılan bazı is tastistiki analizler sonucunda bulunan değerlerin kendi araların da anlamlı korelasyonlar gösterdiği tespit edilmiştir. Total protein düzeylerinin gerek istasyonlar arası, gerekse aylara göre değişimler gösterdiği ve protein değerlerinin 45-50 mm boy grubunda %11.8 ile yine 45-50 mm'lik diğer bir boy gru bunda %15.9 arasında dağılım gösterdiği tespit edilmiştir. Orta lama protein değerleri ise en az %12.25, en fazla %15.50 arasın da değişmektedir. vi
dc.description.abstractSUMMARY In this investigation, the levels and monthly changes of the total protein and some bio-ecologic features of Mytilus galloprovincialis that living in the region at selected stations from Hopa to Trabzon/Darıca have been determined. In addition, it has been analysed in the superficial sea water some physico-chemical parameters such as temperature (°C), pH, Salinity (%o), D.O (mg/1) u.v analyses. According to the results it has been observed that the weight, the lenght, the width and thickness of Mytilus galloprovincialis that is an important protein source in the Eastern Black Sea region have been ranged from 5.13 g, 40.76 mm, 21.60 mm, 16.79 mm to 9.04 g, 48.12 mm, 25.47 mm, 19.02 mm from station to station and respect to the months, respectively.. In addition, statistical analysis between biometric parameters, the results have shown that the values show meaningful correlation. Total protein levels have changed both in the stations and according to the months. It has been determined that the values have changed from 12.25 to 15.50. Vllen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleDoğu Karadeniz midyelerinin (mytilus galloprovincialis lamarck) bazı biyo-ekolojik özellikleri ve biyokimyasal yönden araştırılması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmMussels
dc.identifier.yokid6528
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid6528
dc.description.pages51
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess