Dormansi dönemine geçiş sürecinde Türk çaylarının polifenol oksidaz Cu, Mg, Zn ve Fe seviyelerindeki değişmeler
dc.contributor.advisor | Keha, Eşref Edip | |
dc.contributor.author | Kayikçi, A. Celil | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:28:26Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:28:26Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/487388 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, çayın dormansı (uyku) dönemine geçiş sürecini oluşturan Eylül, Ekim ve Kasım ayları süresince, PFO aktivitesi ile bakır, magnezyum, çinko ve demir miktarı arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Yedi çeşit çay tipi üzerinde yapılan analizler neticesinde PFO aktivitesi ile bakır miktarı söz konusu aylar süresince düzenli bir azalma gösterirken, magnezyum ve çinko miktarlarında genellikle artış olduğu gözlenmiştir. Demir miktarında ise aylar süresince doğrusal değişimin olmadığı görülmektedir. Yapılan korelasyon analizi neticesinde, PFO aktivitesi ile bakır arasında çok yüksek oranda korelasyonun mevcut olduğu görülmektedir. PFO aktivitesi ile magnezyum ve çinko miktarları arasında daha düşük seviyede ilişkinin mevcut olduğu anlaşılmıştır. Bunun yanında demir miktarı ile PFO aktivitesi arasında herhangi bir doğrusal ilişkiye rastlanmamıştır. Tiplerin aylar süresince PFO aktivitesi, bakır, magnezyum, çinko ve demir miktarlarının etkileşimleri incelendiğinde, PFO aktivitesi ile bakır miktarının, önemlilik seviyesinde bir etkileşim ile aylara göre değiştiği anlaşılmaktadır. Diğer taraftan magnezyum, çinko ve demir miktarlarında aylara göre değişimi ise, anlamlılık seviyesinde bir etkileşimle olmadığı görülmektedir. Key Words: Polyphenol oksidase activity, some metal ions, dormancy period, tea leaves. | |
dc.description.abstract | In this study, the relationship between Cu, Mg, Zn and Fe levels and polyphenol oksidase activity of tea during September, October and November which a.re know as the transition period of dormancy state were investigated. Seven local types of tea leaves were studied. During this period PPO activity and Cu levels showed a regular decrease as Mg and Zn increased. No linear change was observed for Fe during these months. The correlation analyses showed a high level of correlation between PPO activity and Cu and a low correla- tion between PPO and Mg and Zn levels. Also no linear rela- tionship was seen between the levels of Fe and PPO. The interaction of PPO activity, Cu, Mg, Zn and Fe levels during these months were also statistically evaluat- ed. A significant interaction was observed for the change in the levels of PPO activity and Cu. On the other hand, no significant interaction was found in the levels of Mg, Zn and Fe.Key Words: Polyphenol oksidase activity, some metal ions, dormancy period, tea leaves. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyokimya | tr_TR |
dc.subject | Biochemistry | en_US |
dc.title | Dormansi dönemine geçiş sürecinde Türk çaylarının polifenol oksidaz Cu, Mg, Zn ve Fe seviyelerindeki değişmeler | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyokimya Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Zinc | |
dc.subject.ytm | Tea | |
dc.subject.ytm | Iron | |
dc.subject.ytm | Polyphenol oxidase | |
dc.subject.ytm | Copper | |
dc.identifier.yokid | 10419 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 10419 | |
dc.description.pages | 63 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |