dc.contributor.advisor | Nadaroğlu, Hayrunnisa | |
dc.contributor.author | İnce, Selvi | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:05:16Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:05:16Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48737 | |
dc.description.abstract | Yapılan bu tez çalışması kapsamında; Ag, Au ve Pt nanopartiküllerin (NP'lerin) bıldırcın yumurtası kullanılarak yeşil sentezinin yapılması, optimizasyonu ve karakterize edilmesi amaçlanmıştır. Nanopartiküllerin sentezinde ilk kez, biyokimyasal olarak protein ve vitamin bakımından zengin olan bıldırcın yumurtasının sarısı kullanılmıştır. Ag, Au ve Pt NP'lerinin yeşil sentez optimizasyonunu yapmak amacıyla; pH, sıcaklık, zaman ve metal iyonu konsantrasyonu gibi parametrelerin sentez reaksiyonları üzerine etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre Ag, Au ve Pt NP'leri için optimum sentezlenme sürelerinin sırasıyla; 3 sa, 4 sa ve 4 sa olduğu belirlenmiştir. Ag, Au ve Pt NP'leri için optimum sentez pH'ları sırasıyla; 8.0, 7.0 ve 6.0 olduğu saptanırken, enerji gereksinimini en aza indirgememizi sağlayan oda sıcaklığı ise her bir NP için optimum sentez sıcaklığı olarak belirlenmiştir. Ag, Au ve Pt NP'lerin sentezi için gerekli optimum metal iyon konsantrasyonunun sırasıyla 5 mM, 0.5 mM ve 5 mM olduğu kurulan reaksiyon ortamları ile tespit edilmiştir. NP'lerin yeşil sentezi gerçekleştirildikten sonra kurutularak elde edilen Ag, Au ve Pt NP yapılarının karakterizasyonu için Fourier Dönüşüm Kızılötesi Spektrofotometresi, X Işını Kırınım Difraktometresi ve Taramalı Elektron Mikroskobu cihazları kullanılmış ve analizleri yapılmıştır. Ortalama boyutları sırasıyla 60 nm, 73 nm ve 27.3 nm olan Ag, Au ve Pt NP'lerinin 10 gün boyunca aglomerasyona uğramadan stabil kaldıkları belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre bıldırcın yumurta sarısı kullanılarak yapılan Ag, Au ve Pt NP sentezinin, diğer biyolojik ve kimyasal yöntemlere oranla daha düşük enerjiye gereksinim duyarak yüksek verimde gerçekleştirilebileceği tespit edilmiştir. Buna ek olarak yapılan bu çalışma ile sentezlenen Ag, Au ve Pt NP'lerinin antimikrobiyal özellikleri Acinetobacter calcoaceticus, Pediococcus acidilactici, Staphylococcus aureus ve Aeribacillus pallidus (P26) bakterilerine karşı test edilmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study; Ag, Au and Pt NPs were synthesized using green synthesis and they were optimized, and characterized. To synthesize NPs, quail eggs' yolk, which are rich in biochemicals like protein and vitamin, were used. For this purpose, we determined the effect of some biochemical parameters such as pH, temperature, time, and metal ion concentration in order to optimize the synthesis conditions of Ag, Au and Pt NPs. According to the received results; optimum reaction time for synthesis of Ag, Au and Pt NPs were 3 h, 4 h and 4 h, respectively. We also determined that optimum pH for synthesis of Ag, Au, and Pt NPs were pH:8.0, pH:7.0 and pH:6.0, respectively. Moreover, the optimum temperature measured was as room temperature which requires less energy. Optimum concentrations were also determined for synthesis of Ag, Au, and Pt NPs using 5 mM, 0.5 mM and 5 mM, respectively. After green synthesis and optimization process, Fourier Transform Infrared Spectroscopy, X-Ray Diffraction, and Scanning Electron Microscope were used in order to characterize Ag, Au, and Pt NPs synthesized with green synthesis method. Average sizes of synthesized Ag, Au and Pt NPs which remained stable for 10 days were 60 nm, 73 nm ve 27.3 nm. As a result; we confirmed that green synthesis of Ag, Au, and Pt NPs by using quail eggs' yolk had more advantages than other biological and chemical methods due to less energy requirement and high-yield in obtaining of nanoparticles. Moreover, antimicrobial properties of obtained Ag, Au ve Pt NPs were tested on Acinetobacter calcoaceticus, Pediococcus acidilactici, Staphylococcus aureus and Aeribacillus pallidus (P26). | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoteknoloji | tr_TR |
dc.subject | Biotechnology | en_US |
dc.title | Ag, Au ve Pt nanopartiküllerin bıldırcın yumurta sarısı kullanılarak yeşil sentez yöntemi ile eldesi, karakterizasyonu ve antimikrobiyal özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Green synthesis, characterization and anti-microbial properties of Ag, Au and Pt nanoparticules using quail eggs' yolk | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Nanobilim ve Nanomühendislik Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10147775 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 470901 | |
dc.description.pages | 112 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |