Show simple item record

dc.contributor.advisorBıyıklıoğlu, Aydın
dc.contributor.authorKuralay, Cengiz
dc.date.accessioned2020-12-30T07:27:59Z
dc.date.available2020-12-30T07:27:59Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/487345
dc.description.abstractÖZET Değirmen sistemiyle fındık kırma metodunun sonucunda, iç fındıklarda bazı problemler meydana geldiği bilinmektedir. Bu çalışmada, fındık, genel olarak tanımlanmış, onun Türkiye ve Dünya 'daki önemi vurgulanmıştır. Dünya' da halihazırda uygulanan fındığı kırıp, kabuğundan ayıran metodlar incelenmiştir. Türkiye'deki halen süregelen fındık kırma teknolojisi ve iç fındık standartları hakkında detaya inilmiştir. Yeni fındık kırma metodları ileri sürülerek, bu metodlardan en fazla tercih edilen, konik tamburla fındık kırma metodu üzerinde durulmuştur. Bu nedenle, bu metodu bir deney cihazına uyarladık. iç fındık için bazı kriterleri göz önüne alarak, bu düzenekte dikkate değer sonuçlar elde ettik. Bu kriterler, Türkiye'de halen mevcut kullanılan değirmen sisteminden elde edilen sonuçlarla kıyaslanmıştır. Kabuklu ve iç fındığın birçok yönden boyutlarını ölçerek diyagramlar çizdik ve ayrıca kırılmak üzere tasnif edilen fındıkların en uygun kırılma boşluklarını da elde ettik. Sonuç olarak, geleneksel kırma metodu ile önerdiğimiz metoddan elde edilen veriler yeniden değerlendirilmiştir. VI
dc.description.abstractSUMMARY It is well known that there are some problems on the hazelnut kernel because of the Turkish hazelnut cracking method which merely consist of the grinder system. In this article, the general definition of hazelnut is given, its importance for Turkey and the World is menti oned. The methods of hazelnut cracking which are currently present in the World that cracks the shell by seperating it from its kernel is surveyed. The traditi onal technology of hazelnut cracking in Turkey and the stan dart for the hazelnut kernel are studied in detail. We suggest a number of new methods for hazelnut cracking. We discuss that one of these methods which cracks the hazelnut shell by a conical lute is the most preferable. An appa ratus is developed in order to test this method experimen tally. Some criterions for the hazelnut kernel are taken into consideration and we derive some remarkable results by using the above mentioned apparatus. These criterions are compared to the results that were obtained from the grinder system which is currently used in Turkey. We measured dimen sions of hazelnut in the shell and hazelnut kernel for a num ber of cases. We drew the diagrams, and we also determined an appropriate cracking space for the hazelnuts which are selected in order to be cracked. Finally, the results which are obtained from the traditional hazelnut cracking method and the method we suggested are reconsidered together. VI 1en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleYeni bir fındık kırma makinasının geliştirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCracking machine
dc.subject.ytmHazelnut
dc.subject.ytmHazelnut breaking
dc.identifier.yokid14471
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid14471
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess