Show simple item record

dc.contributor.advisorKaraçam, Hikmet
dc.contributor.authorSivri, Nüket
dc.date.accessioned2020-12-30T07:26:26Z
dc.date.available2020-12-30T07:26:26Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/487185
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada. Aralık 1992 - Temmuz 1993 arasında Sürmene-Çamburnu-Of bölgelerinde belirlenen 9 istasyonda her ay alınan su örneklerinin fiziko - kimyasal özellikleri ile nitrifikasyon olayı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Mikrobiyal topluluklar tarafından azotlu organik bileşiklerin ayrışım ve döngüsü primer prodüktiviteyi oluşturan besin elementleri miktarı ile direk ilgili olduğundan nitrat, nitrit ve ortofosfat konsantrasyonları incelenmiştir. Ortalama nitrat ve nitrit değerleri sırasıyla 0.378-0.500 mg/1 ve 0.023-0.047 mg/1, ortofosfat değerleri ise 0.0055-0.0455 mg/1 arasında değişmektedir. Çalışmada nitrif ikasyon olayı için gerekli oksijen seviyesi sağlanmış olup değerlerin 6.9-9.1 mg/1 arasında değiştiği gözlenmiştir. Nitrif ikasyon bakterilerinden Nitrosococcus 12-32 hücre/100 mi ve Nitrobacter 12-29 hücre/ 100 mi olarak tesbit edilmiştir. Elde edilen bulgular ışığında çalışma alanında incelenen parametreler ve nitrif ikasyon yönünden oldukça verimli olduğu ortaya çıkmıştır. IV
dc.description.abstractSUMMARY Some physico-chemical properties and their relationships with nitrification process were studied through monthly sampling in 9 stations along the SUrmene- Camburnu-Of coastline during the period of December 1992 - July 1993. Since the concentrations of major nutrient elements mainly depend on decomposition and regeneration of organic nitrogenous compounds by microbial communities nitrate, nitrite and orthophosphate concentrations were also investigated. Mean nitrate, nitrite and orthophosphate values of stations during the study were ranged between 0.378-0.500 mg/1, 0.023-0.047 mg/1 and 0.005-00.45 mg/1, respectively. Dissolved oxygen concentrations ranged from 6.9 to 9.1 mg/1 which appears to be adequate for the nitrification process. Most probable number of nitrifying bacteria were 12-32 cell/100ml and 12-29 cell/100ml for Nitrosococcus and Nitrobacter, respectively. In conclusion, concentrations of major nutrients elements and elements and nitrification process suggest that the study area appears to be quite productive.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleDeniz suyu kalitesinin belirlenmesinde nitrifikasyon bakterilerinin önemi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBalıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNitrification
dc.subject.ytmNitrobacter
dc.subject.ytmSea water
dc.subject.ytmWater quality
dc.identifier.yokid28650
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid28650
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess