Show simple item record

dc.contributor.advisorBıyıklıoğlu, Aydın
dc.contributor.authorYilmaz, Teoman
dc.date.accessioned2020-12-30T07:26:15Z
dc.date.available2020-12-30T07:26:15Z
dc.date.submitted1993
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/487149
dc.description.abstractÖZET Türkiye'de sudan sonra en çok içilen içecek olan çay, ülke ekonomisinde büyük bir öneme sahiptir. Kaliteli üretim yapabilecek, ekonomik ve sürekli imalâta uygun mekanizasyonlar in araştırılması ve geliştirilmesi yönündeki çalışmalar bu nedenle önem taşımaktadır. Soldurma, kıvırma, fermentasyon, kurutma ve tasnif olarak toplam beş aşamada üretilen siyah çayın, ilk üretim aşaması olan soldurma işlemini gerçekleştirmek üzere geliştirilen `Helezon Çay Soldurma Makinası` ile giriş haznesinden yüklenen çay yaprakları, helezon kanatları arasında sonsuz vida hareketi ile ileriye doğru u itilmesi sırasında gövdeye yerleştirilen ceketten ve helezon borusundan açılmış delikler vasıtasıyla çay yapraklan üzerine ısıtıcıdan geçirilmiş kuru hava üflenir. Çay yaprakları gövde içerisinde ilerlerken aynı zamanda hava ile temas nedeniyle sol durma gerçekleştirilir. Helezonun devir sayısı, hava debisi ve sıcaklık ayarlanabilir özelliğe sahiptir. Bu mekanizasyon ile çayın sürekli karışarak ilerlemesi ve homojen bir şekilde hava temasının sağlanarak soldurmanın gerçekleştirilmesi düşünülmüştür.
dc.description.abstractSUMMARY Tea has a very important place in the Turkish economy and it is the most widely consumed beverage in Turkey. Therefore, it has being more important to inzestigate and develop the new tea machines which are able to process tea in high guality. Black tea is processed in five steps, which are withering, rolling, fermentation, drying and classification. In order to perform the first step a Helical Withering Machine was desiqned and constructed. Tea leaves to be withered are loaded in an etrance tank, then while the Leaves are transported by means of infinite screw movement of the helical wings. The heated air is blown over the tea leaves by means of holes which are placed on the case and helical pipe. While the movement of the tea leaves in the case the withering is achieved by tea-heated air interaction. In this machine, the number of revolution of helical, air flow and air temperature can be adjusted, it has been considered in this withering machine that tea leaves must be blend with themselves as they are transferred by helical wings and drying aii must be blown over tea leaves homogeneously. VIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleHelezon çay soldurma makinası ve endüstriye uygulanması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmHelical withering machine
dc.subject.ytmTea
dc.identifier.yokid29065
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid29065
dc.description.pages76
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess