Eremothecium ashbyii ve Ashbya gossypii mikroorganizmaları ile riboflavin üretimi
dc.contributor.advisor | Kutsal, Tülin | |
dc.contributor.author | Özbaş, Tijen | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:25:23Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:25:23Z | |
dc.date.submitted | 1985 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486985 | |
dc.description.abstract | İÜ ÖZET Bu araştırmada. Bremothecium ashbyii ve Ashbya gossypii kullanılarak çalkalayıcıda ve Eremothecium ashbyii kullanılarak karıştırmalı ve havalandırmalı tepkime kaplarında, çeşitli substratların fermentasyon yoluyla riboflavine dönüşümü incelenmiştir. Her iki mikroorganizmanın da üremesi ve riboflavin üretimi için en uygun sıcaklık 30 C ve besin ortamı başlangıç pH değeri 6.5 olarak bulunmuştur. Substrat türlerinin ve başlangıç derişimlerinin etkilerinin incelendiği çalışmalarda; glukoz, gliserin, çiçek yağı, peynir altı suyu tozu ve bu substratların çeşit li kombinasyonları kullanılmıştır. Besin ortamlarındaki başlangıç karbon derişimlerine göre hesaplanan en yüksek riboflavin verimleri glukozun çiçek yağı ile birlikte kullanıldığı besin ortamlarında elde edilmiştir. Optimum koşullarda özgül mikroorganizma üreme ve ürün oluşum hızı değerleri ve ürün verimleri E. ashbyii için p = 0.2438 sa, V= 5,56. 10 J g R./g mo.-sa ve Yp/g = 9.2 ve -l ^° -^ A. gossypii için ise j* = 0.2635 sa, V= 4.05. 10 J g R./g mo.-sa ve Ypm = 8.8 olarak bulunmuştur. r/b0o Besin ortamlarına bir büyüme faktörü olan methionin ilave edilerek yapılan çalışmalarda glukozlu ortamlarda özgül üreme ve ürün oluşum hızlarının arttığı, çiçek yağı içeren besin ortamlarında ise riboflavin oluşumunun olumsuz yönde etkilendiği ve ürün verimlerinin azaldığı göz-IV lenmiştir. E. ashbyii kullanılarak yapılan fermentör çalışmalarında, maksimum özgül üreme ve riboflavin oluşum hızlarına, en uygun koşullar olarak belirlenen 750 - 1000 rpm karıştırma hızı ve 220 ml/dak havalandırma hızında ulaşılmıştır. | |
dc.description.abstract | en_US | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Chemical Engineering | en_US |
dc.title | Eremothecium ashbyii ve Ashbya gossypii mikroorganizmaları ile riboflavin üretimi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 197567 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 172949 | |
dc.description.pages | 110 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |