Show simple item record

dc.contributor.advisorKutsal, Tülin
dc.contributor.authorÖzbaş, Tijen
dc.date.accessioned2020-12-30T07:25:23Z
dc.date.available2020-12-30T07:25:23Z
dc.date.submitted1985
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486985
dc.description.abstractİÜ ÖZET Bu araştırmada. Bremothecium ashbyii ve Ashbya gossypii kullanılarak çalkalayıcıda ve Eremothecium ashbyii kullanılarak karıştırmalı ve havalandırmalı tepkime kaplarında, çeşitli substratların fermentasyon yoluyla riboflavine dönüşümü incelenmiştir. Her iki mikroorganizmanın da üremesi ve riboflavin üretimi için en uygun sıcaklık 30 C ve besin ortamı başlangıç pH değeri 6.5 olarak bulunmuştur. Substrat türlerinin ve başlangıç derişimlerinin etkilerinin incelendiği çalışmalarda; glukoz, gliserin, çiçek yağı, peynir altı suyu tozu ve bu substratların çeşit li kombinasyonları kullanılmıştır. Besin ortamlarındaki başlangıç karbon derişimlerine göre hesaplanan en yüksek riboflavin verimleri glukozun çiçek yağı ile birlikte kullanıldığı besin ortamlarında elde edilmiştir. Optimum koşullarda özgül mikroorganizma üreme ve ürün oluşum hızı değerleri ve ürün verimleri E. ashbyii için p = 0.2438 sa, V= 5,56. 10 J g R./g mo.-sa ve Yp/g = 9.2 ve -l ^° -^ A. gossypii için ise j* = 0.2635 sa, V= 4.05. 10 J g R./g mo.-sa ve Ypm = 8.8 olarak bulunmuştur. r/b0o Besin ortamlarına bir büyüme faktörü olan methionin ilave edilerek yapılan çalışmalarda glukozlu ortamlarda özgül üreme ve ürün oluşum hızlarının arttığı, çiçek yağı içeren besin ortamlarında ise riboflavin oluşumunun olumsuz yönde etkilendiği ve ürün verimlerinin azaldığı göz-IV lenmiştir. E. ashbyii kullanılarak yapılan fermentör çalışmalarında, maksimum özgül üreme ve riboflavin oluşum hızlarına, en uygun koşullar olarak belirlenen 750 - 1000 rpm karıştırma hızı ve 220 ml/dak havalandırma hızında ulaşılmıştır.
dc.description.abstracten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleEremothecium ashbyii ve Ashbya gossypii mikroorganizmaları ile riboflavin üretimi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid197567
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid172949
dc.description.pages110
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess