AET kısıtlamalarının gıda ve tarım ürünlerinin ihracatımıza etkileri
dc.contributor.advisor | Şahinöz, Ahmet | |
dc.contributor.author | Kemahli, Çiğdem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:25:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:25:10Z | |
dc.date.submitted | 1986 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486943 | |
dc.description.abstract | Ö Z E T Avrupa'nın birleşme çabaları gerek 20. yüzyıl öncesinde, ge rekse 20. yüzyılda sürmüş ve sonuçta II. Dünya Savaşı erte sinde gelişen koşulların yardımıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu (195B) S üyeli bir Topluluk olarak kurulmuştur. 1972, 19B1 ve 19B6 yılındaki genişlemelerle üye sayısı 12'ye çıkmıştır. Ekonomik bir birlik oluşturmanın ardından politik bir birli ği amaçlayan Toplulukta, birleşme sırasında en karmaşık konu lardan birini tarım oluşturmuştur. Ortak Tarım Politikası ile Topluluk üretici ve tüketicinin çıkarlarının korunması amaç lanmaktadır. Topluluk üçüncü ülkelere karşı ise kendi tarımı nı koruyarak, gıda maddeleri üretiminde kendine yeterli hale gelmeyi hedef almış ve bu konuda aldığı önlemlerle hızlı bir gelişme göstermiştir. Türk tarımı ise yapısal yünden Topluluğun oldukça gerisinde dir ve bunun nedenleri arasında üretim girdilerinin yeterince ve; gereğince kullanılmaması ve devletçe yapılan yardımla yeter siz kalması yatmaktadır. Türkiye Topluluk imzaladığı Ankara Anlaşması ve katma proto koller çerçevesinde Topluluk ticaretinde birtakım avantajlar sağlamış ancak tarife dışı engellerle Topluluğu kendine yeter li olduğu ürünlerde söz konuau urunıer ihracatı kısmen veya tamamen engellenmiştir. Ayrıca Topluluğun diğer üçüncü ülke lere tanıdığı tavizlerle Türkiye'ye tanınan tavizler yıpran masına neden olmuştur., Türkiye ile Topluluk arasındaki mevcut sorunların çözümü için devlet tarafından bir takım önlemler alınmalı pazarlama tarım kesimiy ilgili olarak eğitim, pazarlama standardizasyon, ambalajlama ticaret konularında Topluluktaki gelişmeler, dikkate alına rak bu konuda hızlı bir uyum dönemine girilmeli ayrıca madde bazında Topluluk içindeki ve dışındaki rakip ülkelerin duru mu yakından izlenmelidir. | |
dc.description.abstract | 11 SUMMARY For the entegration of Europe, efforts had been made not only th in the 20 nentuary but even before it. And after the II nd; World yar within the changing conditions of the international conjucture, European Economic Community was established in 195S with six member states-. And the number of member states increased to nine in 1972,- then to ten 19B1 and to twelve in 19B6-. For EEC, whose last target will be a political union, during the entegration period one of the most complicated subjects which it faced was the agricultures With the Common Agricultural Policy Community tries to. protect the interests of both the consumers and the producers in the Community; Dn the other hand Community proctected its agriculture sector from the competition of the third countries and by this way tried to be self-suf f icient An food products as a Community. Turkish agriculture is very poor from the structural side as compared with the Community; Insufficient usage Df inputs in the agriculture and again the insufficient supports made by the government are the main reasons ctf it-. Turkey, after signing the Act of Ankara with the EEC, gained some benefits for the bilateral trade relations with the Community. But with the help of non-tariff barriers, for the products Community which is self-sufficient Turkish exports has been prevented partially or totally by the EEC-, In order to solve the problems between the Community and Turkey, some measures should be taken by the government in the fields of marketing, standardization j packaging, trade; Also by taking into attention the developments in the Community Turkey should enter into a rapid harmonization period by taking into account the developments in the third countries also. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | AET kısıtlamalarının gıda ve tarım ürünlerinin ihracatımıza etkileri | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 197820 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 168660 | |
dc.description.pages | 200 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |