Mezgitlerde (Merlangius merlangus euxini, N. 1830) beslenme fizyolojisi üzerine bir çalışma
dc.contributor.advisor | Düzgüneş, Ertuğ | |
dc.contributor.author | Sağlam, Nimet Selda | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:24:25Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:24:25Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486801 | |
dc.description.abstract | ÖZET Araştırma mezgitlerde (Merlangius merlangus euxini, N.1830) beslenme fizyolojisi üzerine bir çalışmayı kapsamaktadır. Bu araştırmada doğal yem olan hamsi {Engraulis encrasıcholus) ve midye {Mytilus galloprovincialis) ile beslenen mezgitlerde gıda doyum noktası ve sindirim oranım etkileyen parametrelerden yem derisi, iki farklı doğal yem ve ardıl yemlemenin sindirim oram üzerine etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Mezgitlerde (48.0+8.30 g, n=12) günlük maksimum midye tüketim oranının vücut ağırlıklarının %10.2' si kadar olduğu ve bu değere 30. saatte ulaştığı saptanmıştır. Sindirim oram üzerine yem olarak tüketilen balık derisinin etkili olduğu kanıtlanmıştır. Derişiz bir hamsinin (2.31+0.01 g) sindirimi 30 saat iken normal bir hamsinin (2.29+0. 12 g) sindirimi 34 saat sürmüştür. İki doğal yemin (hamsi ve midye) sindirim oram üzerine etkisi araştırılarak; midyenin (2.16+0.003 g) 0.075 g/sâat lik sindirim oranına, hamsinin (2.29+0.12) ise 0.063 g/saat lik sindirim oranına sahip olduğu gözlenmiştir. Bu oranlardaki farklılık hamsi ve midyenin farklı biyokimyasal içeriklere sahip olmasından kaynaklanmaktadır. İlk yem olarak hamsiden 4 saat sonra midyenin verildiği ardıl yemlemede, ikinci yemin birinci yemin smdirimini yavaşlattığı bulunmuştur. Verilen yemlerin tek ve ardıl yemlemedeki smdirimi karşılaştırdığında, ardıl yemlemedeki smdirimin tek yemlemedeki sindirime nazaran daha yavaş olduğu bulunmuştur. Anahtar kelimeler : Mezgit, Merlangius merlangus euxini, gıda doyum noktası, sindirim zamanı, smdirim oram, ardıl yemleme, tek yemleme. VI | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study, feeding physiology of Whiting, Merlangius merlangus eiaini, N.1830 was investigated. The effects of skin of the prey, double feeding and prey type on gastric emptying rate (GER) of Whiting fed on natural prey, namely anchovy (Engraulis encrasicholus) and mussel (Mytilus galloprovincialis) investigated. Additionaly return of appetite was also studied. It was found that in the laboratory conditions, Whiting (48.0+ 8.30 g, n=12) has consumed about 10.2 % body weight of mussels and return of appetite was found to be approximately 30 h. The effect of skin of the anchovy on gastric emptying rate (GER) in Whiting was found to be significantly important. Skined anchovy was emptied from stomach by 34 h whilst unskined one was emptied by 30 h. It was observed that the effect of prey type, namely anchovy and mussel, was significant in such that gastric emptying rate of anchovy was 0.063 g/h whilst that of mussel was found to be 0.075 g/h. The reason was thought to be due to different biochemical composition of prey items used. In the double feeding experiments, it was found that the mussel given 4 h after the first meal, anchovy, has slowed down the emptying process of the first meal. On the other hand, the emptying of the prey items used in double feeding experiments was slower than those used in the single feeding. Key words: Whiting, Merlangius merlangus eiaini, return of appetite, gastric emptying time, gastric emptying rate, single feeding, double feeding. vn | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Mezgitlerde (Merlangius merlangus euxini, N. 1830) beslenme fizyolojisi üzerine bir çalışma | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Whiting fish | |
dc.subject.ytm | Nutrition | |
dc.identifier.yokid | 38388 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 38388 | |
dc.description.pages | 53 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |