Buğday saplarından soda-hava yöntemiyle kağıt hamuru elde etme olanaklarının araştırılması
dc.contributor.advisor | Eroğlu, Hüdaverdi | |
dc.contributor.author | Uslu, Mustafa Kamil | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:24:05Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:24:05Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486737 | |
dc.description.abstract | ÖZET Soda-oksijen yönteminde kullanılan oksijenin yerine, doğada bol miktarda bulunan, maliyetsiz ve temiz bir delignifikasyon maddesi olan havanın kullanılması düşüncesi temel amaç edinilmiştir. Bu amaçla, buğday saplarından hava-NaOH yöntemiyle kağıt hamuru üretim çalışmaları yapılmış olup, elde edilen verilere göre en uygun pişirme şartlan aşağıdaki gibi bulunmuştur : NaOH oranı : % 12-14 Sıcaklık : 120-140°C Pişirme süresi : 30-60 dakika Hava basıncı : 5-7 kg/cm2 Çözelti/sap oranı : 5/1 Sonuç olarak, soda-hava yöntemi; kimyasal madde maliyeti yönünden daha ekonomik olması yanında, kısa pişirme süreleri ve sıcaklıklarında iyi sonuçlar vermesi, yüksek verimde kağıt hamuru elde edilmesi, elde edilen hamurların kolay dövülebilmesi, yüksek beyazlıkta ve kolay ağartılabilir hamurların elde edilebilmesi, enerji tüketiminin düşük olması, çevreyi az kirleten bir yöntem olması gibi pekçok avantajlar sağlamaktadır. ANAHTAR KELİMELER : Buğday samanı, hava, hava delignifikasyonu, soda-hava kağıt hamuru üretim yöntemi. vn | |
dc.description.abstract | SUMMARY DETERMINATION OF SODA-AIR PULPING CONDITIONS OF WHEAT STRAW The main purpose of this study is to use air which is abundant in the nature. The air is a costless and clean delignification agent. In this study, air is used instead of oxygen and the results are compared with those of soda-oxygen pulping. For this purpose, to determine optimum air-NaOH pulping conditions of wheat straw, 33 cooking experiments were made. According to the results obtained, optimum pulping conditions were as follows : NaOH charge : % 12-14 Maximum temperature : 100-120°C Time at max. temperature : 30-60 min. Air pressure : 5-7 kg/cm2 Liquor to straw ratio : 5/1 Consequently, it is found that soda-air pulping method presents many advantages. Over conventional processes as indicated below: 1- Soda-air method is more economic than soda-oxygen pulping. 2- Pulp is beaten easily. 3- Satisfactory results are obtained in short cooking time and temperature. 4- Energy consumption is lower. 5- Environmental pollution is prevented. 6- Higher brightness is obtained. 7- It is easy that the pulp is bleached. 8- Higher total and screened yield are obtained. 9- Air is present in nature in abundance and available easily. KEYWORDS : Wheat straw, air, air delignification, soda-air pulping vm | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ormancılık ve Orman Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Forestry and Forest Engineering | en_US |
dc.title | Buğday saplarından soda-hava yöntemiyle kağıt hamuru elde etme olanaklarının araştırılması | |
dc.title.alternative | Determination of soda-air pulping conditions of wheat straw | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Wheat straw | |
dc.subject.ytm | Pulp | |
dc.identifier.yokid | 38421 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 38421 | |
dc.description.pages | 109 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |