Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdemir, Mustafa
dc.contributor.authorGenç, Hasan
dc.date.accessioned2020-12-30T07:23:50Z
dc.date.available2020-12-30T07:23:50Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2020-11-16
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486689
dc.description.abstractBu araştırmada bölgemizde doğal olarak yetişen bazı endemik yabani buğdaygiller ve baklagiller ile ülkemizde yetiştirilen kültür türü tahıl tanelerinin içerdiği (l-3),(l-4)-P-D- Glukanlar tayin edilmiştir. Çalışma materyalleri olarak seçilen endemik türler Trabzon, Gümüşhane ve Bayburt il sınırlan içerisinde bulunan çeşitli yerlerden 1994 yılının Nisan- Ekim aylan içerisinde toplanmıştır. Kültür türlerinden mısır, fasulye, bezelye, lafir Trabzon; çavdar Gümüşhane; yulaf ve arpa Ankara; buğday, Kırşehir ve nohut Çorum' dan temin edilmiştir. Aynca, arpa, buğday (beyaz, şahin, lanser), adi korunga, (Orabyehis sativa) ve adi yonca (Medicaga satiean) Erzurum Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Araştırma Enstitüsünde yetiştirilen temin edilmiştir. Bu materyallerin içerdiği P-D-glukan miktarlan enzimatik yöntemle kantitatif olarak tayin edilmiştir.Bu amaçla ölçümlerde saf P-D-glukanaz ve P-D-glukosidaz enzimleri kullanılarak bitki tohumlan hücre duvan endospermindeki lineer polisakkaridlerde bulunan (1-3), (l-4)-glikozidik bağlan hidrolizlenmiş, oluşan 0-D- glukanlar Glukoz Oksidaz/Peroksidaz ayıraç çözeltisi kullanılamak suretiyle UV-VIS spektrofotometresinde 510 nıri de absorbanslar ölçülmüş ve tayinler yapılmıştır. Endemik türlerin P-D-glukan içeriği % 0.15 - % 6.15 arasında, kültür türlerinin içeriği ise % 0.49- % 5.35 arasında bulunmuştur. Endemik yabani buğdaygiller, baklagiller ve Türkiye'de yetiştirilen bazı kültür buğdaygillerindeki P-D-glukan tayini ilk kez bu çalışmada gerçeMeştirilmiştir. Anahtar Kelimeler : P-D-Glukan, Endemik Buğdaygiller ve Baklagiller,
dc.description.abstractInvestigation on (1-3), (l-4)-0-D- Glucan Content of Some Regional Wildtype Cereals and Beans In this study, (1-3), (1-4) - P- D- glucan contents of some naturally grown wildtype cereals and beans of our localuty, and of culture type cereal grain grown in Turkey have been determined. Regional types chosen for research were collected in Trabzon, Gümüşhane, and Bayburt in the period of April - Octaber of 1994. As cultural type research material, corn, beans, peas and lafir were collected from Trabzon, rye from Gümüşhane, oats and barley from Ankara, wheat from Kırşehir and chick peas from Corum. In addition, barley,wheat (white, şahin, lamer ), Oratytehis sativa (adi korunga) and Medicaga satiean ( adi yonca) grown in the Plant Reserarch Institute of the Faculty Agriculture of Atatürk University in Erzurum were received. The (3-D- glucan content of these samples were determined quantitatively by using enzymic methods. By using J3-D-glucanase and J3-D- glucosidase in the measurements (1-3), (1-4) - gligosidic bonds of linear polysaccarides found in cell- wall endodperm of plant seeds were hydrolized and resulting (3-D- glucans were determined by using glucose oxidase /peroxidase solution and mesuring the absorbances with an UV-VİS spectrophotometer at 510 nm. The J3-D-glucan content of regional types were found to be in the range of 0.15 % - 6.15 % and of cultured types in the range of 0.49 % -5.35 %. This study was the first time that a research on the {3-D-glucan determination regional wildtype cereals, beans and of some cultured cereals grown in Turkey has been carried out. Keywords : 0-D-Glucan, Regional cereals and beans. VTen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimyatr_TR
dc.subjectChemistryen_US
dc.titleBazı endomik yabani buğdaygil ve baklagillerin B-D-glukan bakımından incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-11-16
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmGrasses
dc.subject.ytmGlucans
dc.subject.ytmLeguminosae
dc.identifier.yokid57700
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57700
dc.description.pages70
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess