Türkiye`de üretilen ticari UHT süt örneklerinin homojenizasyon etkinliği ve renk özelliklerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Özdemir, Salih | |
dc.contributor.author | Allahyari, Maryam | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:11:15Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:11:15Z | |
dc.date.submitted | 2015 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48664 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada Türkiye'de 4 farklı firma (A,B,C,D) tarafından üretilen UHT süt örnekleri alınarak oda (20oC±2) ve buzdolabı şartlarında (4oC±1) muhafazası esnasında homojenizasyon etkinliği ile bazı fiziksel ve kimyasal özellilerindeki değişiklikler incelenmiştir. Muhafaza süresince UHT süt örneklerinin % asitlik derecelerinin %0,13 ile %0,18 arasında, pH değerlerinin ise 6,30 ile 6,90 arasında değiştiği belirlenmiştir.Örneklerin 45 günlük muhafazası esnasında asitlik derecelerinin önemli düzeyde (P<0.01) arttığı saptanmıştır. Santrifüj metoduyla homojenizasyon etkinliği tayininde D firmasının ürettiği UHT süt örneği en yüksek (%96,46) homojenizasyon etkinliği gösterdiği, buna karşılık C firmasına ait sütlerin düşük homojenizasyon etkinliği değerine (%85,00) sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayırma hunisi metodunda da en yüksek homojenizasyon etkinliği (%93,45) D firmasının ürettiği UHT süt örneklerinde belirlenmiştir. Mezür metoduyla homojenizasyon etkinlik tayininde, yine D firmasının ürettiği UHT sütlerin en iyi düzeyde homojenize edildiği (HE%7,30) ve standarttaki değerin (%8) altında olduğu belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, 4 different UHT milk samples obtained from Turkey were stored at room (20±2°C) and refrigerator (4±1°C) for 1, 15, 30, 45 and 60 days. The acidity and pH of UHT milk samples were between 0.13% - 0.18% and 6.30 – 6.90, respectively. During 45 day storage, the acidity increased at significant level (p˂0.01). At homogenisation efficiency (HE) test with santrifuj method, UHT milk samples of D company had the highest homogenisation efficiency as 96.46 %.However | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Türkiye`de üretilen ticari UHT süt örneklerinin homojenizasyon etkinliği ve renk özelliklerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | The determination of homogenization effeciency and color characteristics of commercial UHT milk samples produced in Turkey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | UHT | |
dc.subject.ytm | Milk | |
dc.subject.ytm | Homogenization | |
dc.identifier.yokid | 10062446 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 380507 | |
dc.description.pages | 64 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |