Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzdemir, Salih
dc.contributor.authorAllahyari, Maryam
dc.date.accessioned2020-12-03T13:11:15Z
dc.date.available2020-12-03T13:11:15Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48664
dc.description.abstractBu çalışmada Türkiye'de 4 farklı firma (A,B,C,D) tarafından üretilen UHT süt örnekleri alınarak oda (20oC±2) ve buzdolabı şartlarında (4oC±1) muhafazası esnasında homojenizasyon etkinliği ile bazı fiziksel ve kimyasal özellilerindeki değişiklikler incelenmiştir. Muhafaza süresince UHT süt örneklerinin % asitlik derecelerinin %0,13 ile %0,18 arasında, pH değerlerinin ise 6,30 ile 6,90 arasında değiştiği belirlenmiştir.Örneklerin 45 günlük muhafazası esnasında asitlik derecelerinin önemli düzeyde (P<0.01) arttığı saptanmıştır. Santrifüj metoduyla homojenizasyon etkinliği tayininde D firmasının ürettiği UHT süt örneği en yüksek (%96,46) homojenizasyon etkinliği gösterdiği, buna karşılık C firmasına ait sütlerin düşük homojenizasyon etkinliği değerine (%85,00) sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayırma hunisi metodunda da en yüksek homojenizasyon etkinliği (%93,45) D firmasının ürettiği UHT süt örneklerinde belirlenmiştir. Mezür metoduyla homojenizasyon etkinlik tayininde, yine D firmasının ürettiği UHT sütlerin en iyi düzeyde homojenize edildiği (HE%7,30) ve standarttaki değerin (%8) altında olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractIn this study, 4 different UHT milk samples obtained from Turkey were stored at room (20±2°C) and refrigerator (4±1°C) for 1, 15, 30, 45 and 60 days. The acidity and pH of UHT milk samples were between 0.13% - 0.18% and 6.30 – 6.90, respectively. During 45 day storage, the acidity increased at significant level (p˂0.01). At homogenisation efficiency (HE) test with santrifuj method, UHT milk samples of D company had the highest homogenisation efficiency as 96.46 %.Howeveren_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTürkiye`de üretilen ticari UHT süt örneklerinin homojenizasyon etkinliği ve renk özelliklerinin belirlenmesi
dc.title.alternativeThe determination of homogenization effeciency and color characteristics of commercial UHT milk samples produced in Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmUHT
dc.subject.ytmMilk
dc.subject.ytmHomogenization
dc.identifier.yokid10062446
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid380507
dc.description.pages64
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess