Reyhan (Ocimum basilicum L.) genotiplerinde farklı hasat zamanlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisi
dc.contributor.advisor | Polat, Taşkın | |
dc.contributor.author | Naldan, Hülya | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:04:06Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:04:06Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48647 | |
dc.description.abstract | Bu çalışma, Erzurum koşullarında bazı reyhan genotiplerinin verim ve verim özellikleri üzerine farklı hasat zamanlarının etkilerini belirlemek amacıyla 2015 yılında yürütülmüştür. Araştırmada 4 reyhan genotipi (Erzurum, Osmancık, Yusufeli ve İran) ve iki farklı hasat zamanı (çiçeklenme başlangıcı ve tam çiçeklenme dönemi) yer almıştır. Deneme `Tesadüf Blokları` deneme deseninde `Bölünmüş Parseller` düzenlemesine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur.Araştırmada, bitki boyu, dal sayısı, yeşil herba verimi, kuru herba verimi, kuru yaprak oranı, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimine ait değerler incelenmiştir. İncelenen tüm karakterler üzerine genotiplerin etkisi önemli bulunmuştur. Elde edilen sonuçlara göre; bitki boyu, dal sayısı, yeşil herba verimi ve kuru herba verimi en yüksek değerler İran genotipinden, kuru yaprak verimi ve kuru yaprak oranı Erzurum genotipinde, en fazla uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi ise Osmancık genotipinden elde edilmiştir. Hasat zamanları incelenen karakterlerden uçucu yağ oranı hariç diğer karakterleri önemli ölçüde etkilemiştir. Hasat zamanlarına göre; en fazla bitki boyu, dal sayısı, yeşil herba verimi, kuru herba verimi, kuru yaprak verimi, uçucu yağ oranı ve uçucu yağ verimi tam çiçeklenme döneminde yapılan hasattan elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Reyhan (Ocimum basilicum L.), yeşil herba verimi, kuru herba verimi, uçucu yağ oranı | |
dc.description.abstract | This study was carried out to determine the effects of different harvesting times on yield and yield characteristics of some basil genotypes under Erzurum conditions in 2015. In the study, 4 basil genotypes (Erzurum, Osmancık, Yusufeli and Iran) and two different harvesting times (flowering starting and full flowering period) were investigated. The experimental design was a randomized complete block with a split plot arrangement with three replications.Plant height, number of branches, fresh herb yield, dry herb yield, dry leaf yield, dry leaf ratio, essential oil concentration and essential oil yield were investigated in this study. Effect of genotypes was significant for all characteristics. According to the results of this study, the highest plant height, number of branch, fresh herb yield and dry herb yield were obtained from Iranian genotype and the highest dry leaf yield and dry leaf ratio obtained from the genotype Erzurum, the highest essential oil concentration and essential oil yield obtained from the genotype Osmancık.Harvesting times significantly affected all characteristics except for essential oil concentration. The highest plant height, number of branches, fresh herb yield, dry herb yield, dry leaf yield, dry leaf rate, essential oil concentration and essential oil yield were obtained from harvesting time in the full bloom period. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Reyhan (Ocimum basilicum L.) genotiplerinde farklı hasat zamanlarının verim ve verim unsurları üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effects of different harvesting times on yield and yield components of basil (Ocimum basilicum L.) genotypes | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10165362 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 483611 | |
dc.description.pages | 50 | |
dc.publisher.discipline | Tıbbi ve Aromatik Bitkileri Bilim Dalı |