Show simple item record

dc.contributor.advisorAksöz, Erol
dc.contributor.authorKorkmaz, Özden
dc.date.accessioned2020-12-30T07:22:37Z
dc.date.available2020-12-30T07:22:37Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486459
dc.description.abstractIV ÖZET Nişasta bitkisel kaynaklı glukoz polimeri olup, gıda ve tekstil endüs trisi başta olmak üzere çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılmakta dır. Alfa-amilaz enzimi ise nişastayı maltoz ve glukoz birimlerine kadar hidrolize eder. Son yıllarda enzimatik yolla yıkım işlemlerin de mikrobiyal kaynaklı enzimler tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Aspergillus niger'in üremesini ve hücre dışı karakterli enzimlerinden a-amilaz'ın akti vitesini artırmak amacıyla, üretim or tamında bazı fizyolojik parametreler incelenmiş ve optimum koşullar saptanmıştır. Bu amaçla kültür ortamında farklı karbon, fosfat ve azot (inorganik ve organik) kaynakları ile bir ve iki değerlikli katyonların uygun deri- şimleri, üretim sıcaklığı, üretim pH'sı ve üretim şekli gibi paramet reler incelenmiştir. Aspergillus niger, çözünür nişastanın yüzde 2 derişimini içeren, pH'sı 5.0 ve üretim sıcaklığı 40°C olan Czapek-Dox kültür ortamında (Durgun fazda) maksimum a -amilaz aktivitesi göstermiştir. Ayrıca Czapek-Dox +%2 çözünür nişastalı kültür ortamına NH4NO3 ve (NH4)2S02'ın 80 umol, (NH4)2HP04 ın 20 umol, L-serin ve Ca++un 300 umol derişimleri eklen diği zaman enzim sentezinin ve üremenin arttığı gözlendi. Aspergillus niger a -amilazı için saptanan bu optimum koşullar daha sonraki çalışmalara ışık tutacaktır.
dc.description.abstractSUMMARY Starch is a plant sourced glucose polymer, it is widely used ii various fields, mostly food and textile industry. Alpha-amylase hydrolyses starch in to maltose and glucose units. Microbial enzymes are preferred in enzyme catalyzed hydrolytic processes in last years. In this study the effect of some physiologic parameters on Aspergil lus niger growth and extra-cellular enzyme alpha-amylase activity were examined. Also optimal conditions for Aspergillus growth and enzyme activity were established. For this aim, parameters like growth pH, type (stationary and shaking), temparature, different carbon, phosphate, nitrogen (orga nic and inorganic) sources, optimum concentrations of monovalent and divalent cations were examined. Aspergillus niger showed maximum a -amylase activity in Czapek-Dox growth medium containing 2% soluble starch at pH:5 and 40° in stationary phase. Also when 80 ymol of NH^NOg and (NII^SO^, 20 ymol of (NHlt)2HP01>, 300 ymol of L-serin and Ca++ were added in a Czapek-Dox growth medium containing 2% soluble starch an increase in enzyme synthesis and in Aspergillus niger growth were observed. These optimum conditions established for a -amylase of Aspergillus niger will enlight the later studies.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleAspergillus niger üremesini ve alfa-amilaz aktivitesini etkileyen bazı parametrelerin incelenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid8501
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid8501
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess