Show simple item record

dc.contributor.advisorKolankaya, Nazif
dc.contributor.authorTopaktaş, Aysun
dc.date.accessioned2020-12-30T07:21:48Z
dc.date.available2020-12-30T07:21:48Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486303
dc.description.abstract! ! ÖZET Bu çalışmada, beyaz çürükçüi fungus türlerinin veratril alkol içeren besiyerinde üretilip, ligninaz aktiviteieri ölçülmüştür. İncelenen fungus türleri arasında Pleurotus.sajor- caju 'nun bu ortamda 7 nkat. mi`1 aktivite gösterdiği saptanmıştır. Bu fungusun en yüksek oranda ligninaz enzimi sentezlıyebilmesi için optimum koşulların statik bir ortam, 30°C sıcaklık ye pH: 5.0 olduğu tespit edilmiştir. Ligninaz indüktörü olarak bilinen veratrilalkolün ortama ilave edildiği durumlarda ligninaz sentezinin arttığı gözlenmiştir. Bu araştırmanın 2. aşamasında Pleurotus sajor- caju 'dan elde edilen ligninaz enzimi ile tarımsal katı atıkların delignifiye edilebilme oranları incelenmiştir. İncelenen kafa. atıklardan buğday samanının ligninaz enzimi ile % 58 oranında delignifiye edilebildiği saptanmıştır. Delignifiye edilen buğday samanının rumen sıvısı ile in- ''vitro sindiriiebilirlik oranı ile normal buğday samanının sindirilebilirlik oranı karşılaştırıldığında, delignifiye edilen samanın %20 oranında dana fazla sindirilebildiği tespit edilmiştir.
dc.description.abstracti 1 SUMMARY In the present study, white- rot fungi species was grown in a medium and their ligninase activity level was measured. It was determined that the activity level of Pleuroius sajor- caju was 7 nkat.ml`l. The optimum medium conditions for the maximum synthesis of ligninase enzyme was determined as 30°C temparature, pH: 5.0 in a static condition. It was also observed that the level of ligninase enzyme synthesis increased when the veratrylalchol, which was known as ligninase inducer, was added the medium. In the second part of the study, dehgnification possibility of agricultural wastes with ligninase enzyme produced by Pleuroius sajor- caju was investigated. It was found that 56% of wheat straw was delignified by ligninase enzyme. Finally, it was found that the digestibility ratio of delignified straw was 20% when compared to un delignified straw.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titlePleurotus sajor cajudan delignifikasyon işleminde kullanılmak üzere ligninaz üretimi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid8506
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid8506
dc.description.pages44
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess