Show simple item record

dc.contributor.advisorSucu, Meral
dc.contributor.authorReyhan, Pinar
dc.date.accessioned2020-12-30T07:21:31Z
dc.date.available2020-12-30T07:21:31Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486249
dc.description.abstractÖZET Günümüzde beslenme, toplumların önemli sorunlarından biri dir. Bireylerin sağlıklı ve güçlü olabilmeleri için ye terli ve dengeli beslenmeleri gerekir. özellikle, yeterli ve dengeli beslenme konusunda, gerekli besin öğelerinin daha ucuz besinlerden sağlanması, kurum beslenmesinde ya da orta. halli.ailelerin bütçesinde önemli bir yer tutar. Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanabilmesi için uygun bir menü planı hazırlanmalıdır. Uygun menü planı hazırla ma konusunda, doğrusal programlarca yöntemlerinin kullanı mı oldukça yaygındır. Bu çalışmanın amacı, eşit öncelik li hedef programlama yöntemi kullanılarak, uygun menü pla nı hazırlamaktır. Bu çalışmada kurum beslenmesinde kullanılabilecek 3 S çe şit besin maddesi, bunların içerdikleri besin öğeleri de ğerleri, 2 0-4 9 yaş grubu erkekler için günlük enerji ve besin öğeleri tüketim standartları gözönünde bulundurula rak, 7 günlük öğle yemeği için uygun bir menü planı hazır lanmıştır.
dc.description.abstractSUMMARY At present? nutrition is one of the important problems of societies. It is essential that individuals get sufficient and veli -balanced nutrition to be healthy and strong. Especially, obtaining the necessary food elements from cheaper food sources becomes a major corcern about making a sufficient and.well-balanced nutrition in institutional. nutrition or 'budget of mid-size families. For providing a sufficient and wall -balanced nutrition should be prepared a suitable menu plan. The use linear programming methods is quiet common on. the subject of preparing suitable menu plan. The aim of this study is to prepare a suitable menu plan by the use of goal programming method with equal priority. In the present study by taking the needed daily energy and the standard of consumption for food elements into conside ration r a suitable menu plan is prepared for a male sample at ages 2 0-49, for a 7 day lunch period f with 39 dif ferent food for institutional nutrition.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİstatistiktr_TR
dc.subjectStatisticsen_US
dc.titleDengeli ve yeterli beslenme konusuna hedef programlama yöntemi ile yaklaşım
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmGoal programming
dc.subject.ytmNutrition
dc.identifier.yokid8527
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid8527
dc.description.pages67
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess