Kabak (Cucurbita pepe l.) ve ayçiçeği (Helianthus annus l.) kotiledonlarının senesensi süresince fotosentetik pigment seviyesi çözünebilir protein miktarı ve peroksidaz aktivitesi üzerine BA`nın etkisi
dc.contributor.advisor | Kadıoğlu, Asim | |
dc.contributor.author | Durmuş, Nuran | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:21:25Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:21:25Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2020-12-03 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486232 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada, sitokinin grubu hormonlardan olan benziladenin (BA)'in kabak {Cucurbita pepo L.) ve ayçiçeği (Helianthus annuus L.) kotiledonlarmın senesensi süresince fotosentetik pigment seviyesi, çözünebilir protein miktarı ve peroksidaz aktivitesi üzerine olan etkisi incelendi. Bu amaçla kotiledonlann senesensi boyunca fotosentetik pigment miktarlarında, peroksidaz aktivitesinde ve çözünebilir protein miktarında meydana gelen değişiklikler spektrofotometrik olarak tespit edildi. Ayrıca, BA'nın peroksidaz izoenzimleri üzerine olan etkisi poliakrilamid jel elektroforeziyle belirlendi. Kotiledonlarda senesens ilerledikçe peroksidaz aktivitesinin arttığı, fotosentetik pigment ve çözünebilir protein miktarlarının ise azaldığı, belirlendi. Her iki bitkide de kotiledonlann senesensi süresince karotenoidlerin miktarının klorofillerden daha yüksek olduğu, klorofil a'mn ise klorofil b'den daha hızlı parçalandığı kaydedildi. Ayrıca BA uygulanan kotiledonlardaki peroksidaz aktivitesinin ve izoenzim sayısının kontrole göre azaldığı; fotosentetik pigment ve çözünebilir protein miktarlarının ise kontrolden daha fazla olduğu tespit edildi. Elde edilen verilere göre, BA'nın etkisi ile azalan peroksidaz aktivitesinin, sitokininlerin ântisenesens rollerine katkıda bulunan bir mekanizma olduğu sonucuna varıldı. Anahtar Kelimeler: Cucurbita pepo, Helianthus annuus, senesens, benziladenin, peroksidaz V | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study, the influence of benzyladenine (BA, a cytokinin) on the levels of photosynthetic pigments, soluble protein and peroxidase activity during senescence of squash {Cucurbita pepo L. ) and sunflower {Helianthus annuus L. ) cotyledons was investigated. For this purpose, changes in the levels of photosynthetic pigments, activity of peroxidase and amount of soluble protein were determined by spectrophotometric methods during senescence of the cotyledons. Also, the effect of BA on peroxidase isoenzymes were determined by polyacrylamide gel electrophoresis. While the senescence stage of the cotyledons progressed, peroxidase activity was found to be increased, whereas there was a decline in the levels of photosynthetic pigments and soluble protein. In the cotyledons of both plants, the amounts of earotenoids were found to be higher than those of chlorophylls. In addition, the amount of chlorophyll a decreased more than that of chlorophyll b. In the BA- treated cotyledons, the activity of peroxidase and the number of isoperoxidases decreased compared with the control, however, the levels of photosynthetic pigments and soluble protein were higher in comparison with control. From these results, it was concluded that reduced peroxidase activity in the BA-treated cotyledons was a contributing mechanism to the overall antisenescence action of cytokinins. Key Words: Cucurbita pepo, Helianthus annuus, senescence, benzyladenine, peroxidase VI | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Kabak (Cucurbita pepe l.) ve ayçiçeği (Helianthus annus l.) kotiledonlarının senesensi süresince fotosentetik pigment seviyesi çözünebilir protein miktarı ve peroksidaz aktivitesi üzerine BA`nın etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of benzyladenine on the levels of photosynthetic pigments, soluble protein and peroxidase activity during senescence of squash {Cucurbita pepo L.) and sunflower {Hetianthus annuus L.) cotyledons | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-03 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Squash | |
dc.subject.ytm | Senescence | |
dc.subject.ytm | Sunflower | |
dc.subject.ytm | Peroxidase | |
dc.subject.ytm | Pigments | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.identifier.yokid | 66937 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 66937 | |
dc.description.pages | 66 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |