Çay işleme teknolojisinde helezon kurutma makinasının incelenmesi
dc.contributor.advisor | Bıyıklıoğlu, Aydın | |
dc.contributor.author | Yumuk, Kürşad | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:21:13Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:21:13Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2020-12-04 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486192 | |
dc.description.abstract | ÖZET Türkiye ekonomisinde büyük bir öneme sahip olan çay, sudan sonra en çok içilen içecektir. Türkiye ve Dünya'da bu alışkanlık giderek yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle çayın kalitesinin arttırılması için çay işleme teknolojilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Çay üretim aşamaları beş kısımda olmaktadır. Bunlar; soldurma, kıvırma, fermentasyon, kurutma ve tasniftir. Bu tezde dördüncü üretim aşaması olan kurutma işlemim gerçekleştirmek üzere geliştirilen `Helezon Çay Kurutma Makinası` anlatılmaktadır. Giriş haznesinden fermantasyona tabi tutulmuş çay yapraklan, helezon kanatlan arasında sonsuz vida hareketleri ile ileriye doğru itilir. Bu sırada gövdeye yerleştirilen ceketten ve helezon borusunun içinden sıcak su geçirilir. Çay yapraklan gövde içerisinde ilerlerken aynı zamanda sıcak su ceketi ile temas nedeniyle kurutma gerçekleştirilir. Helezonun devir sayısı, su debisi ve sıcaklık ayarlanabilir özelliğe sahiptir. Bu makina ile çayın homojen bir şekilde kurutulması öngörülmüştür. Anahtar Kelimeler: Çay, Soldurma, Kıvırma, Fermentasyon, Kurutma. VII | |
dc.description.abstract | SUMMARY Investigation of Helical Type Drying Machine in Tea Processing Technology Tea has a great importance for Turkey economy and it is the mostly consumed beverage following water. The habit of drinking tea is being widely spreaded from day to day not only in Turkey but also in other parts of the world. That is why it has been necessary to develop processing technologies for tea in order to enhance the quality of it. Tea is processed via five stages; namely, withering, rolling, fermentation, drying, and classification. This work is intended to describe the Helical Tea Machine that was designed and constructed to be used at the fourth stage (drying) of the process. After being processed in the previous stages, tea leaves come to the input tank of the machine and here they are pushed forward by means of infinite screw motion of the helical wings. Meanwhile, hot water is allowed to pass both through the jackets located in the body and the helical pipe- Synchronously with the progression of the leaves through the body, the job of drying is fulfilled utilizing the contact with the hot water jacket. The number of revolution of helicoid, water flow and temperature are tunable parameters. This machine was designed to dry the tea leaves in a homogenous manner. Key Words: Tea, Withering, Rolling, Fermentation, Drying. vm | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Makine Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Mechanical Engineering | en_US |
dc.title | Çay işleme teknolojisinde helezon kurutma makinasının incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of helical type drying machine in tea processing technology | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-04 | |
dc.contributor.department | Makine Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Fermentation | |
dc.subject.ytm | Tea | |
dc.subject.ytm | Spiral stretching machine | |
dc.subject.ytm | Drying | |
dc.identifier.yokid | 66991 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 66991 | |
dc.description.pages | 149 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |