dc.contributor.advisor | Tunçer, Sezginer | |
dc.contributor.author | Çiftçi, Yilmaz | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:21:03Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:21:03Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2020-12-03 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486162 | |
dc.description.abstract | ÖZET Bu çalışmada, Adana- Yumurtalık dalyanından getirilen 1995-96 üreme dönemi çıkışlı çipura balıklarının Karadeniz de büyüme performansı ve farklı başlangıç ağırlığının önemliliği araştırılmıştır. 1200 balığın kullanıldığı çalışmada, balıklar ikişer tekrarlı olarak büyüklüklerine göre iki grupta stoklanmıştır. Balıklar sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç kez doyuncaya kadar yemlenmiştir. Balıkların ağırlıkları, total boy ve vücut yükseklikleri yaklaşık 15 günde bir ölçülmüştür. Deniz suyunun sıcaklığı,çözünmüş oksijen konsantrasyonu, pH ve salinite değerleri günlük, nitrit, nitrat, fosfat ve organik madde değerleri ise aylık ölçülmüştür. 207 gün süren çalışmada I. grup balıklar 2.18:1 kg yem dönüşüm oranı ile 5.3±0.14 g'dan 96.9±1.46 g'a, II. grup balıklar 2.26:1 kg yem dönüşüm oranı ile 10.8±0.37 g'dan 123.3±1.69 g ağırlığa ulaşmışlardır. I ve II. grup balıklarda sırasıyla günlük spesifik büyüme oranı 1.32±0.499, 1.10±0.363, kondisyon faktörü 1.706±0.0195, 1.727±0.0151 olarak tespit edilmiştir. Her iki grup balıkların spesifik büyüme, oransal büyüme, mutlak büyüme ve yem değerlendirme oranlan arasındaki fark önemsiz bulunurken, ortalama canlı ağırlıklar arsında ki farkın II. grup balıkların lehine olarak önemli olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Sonuç olarak; deniz suyu sıcaklığının aşın azaldığı kış döneminin dışındaki aylarda çipura balığının gelişiminin devam ettiği ve yetiştiriciliğe 10 g ve daha üzeri balıklarla başlamanın avantajlı olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Çipura balığı (Sparus aurata), balık yetiştiriciliği, büyüme, yem değerlendirme değeri. | |
dc.description.abstract | SUMMARY In this study, it is investigated that growing performance and importance of different starting weights of gilthead seabream in Black Sea, which are taken from Yumurtalık Lagoon, Adana, in 1995-1996 reproduction period. The trial used 1200 fish were carried out as two groups according to their size and two duplications. Fish were fed three times a day, morning, noon and evening, up to they were satisfied. Their weights, total lengths and body heights were measured at fifteen days intervals. Sea water temperature, dissolved oxygen concentrations, pH and salinity values were measured by daily, nitrite, nitrate, phosphate and organic material values were measured by monthly. In this study of 207 days, the mean weights, which were 5.3±0.14 g for first (I.) group and 10.8±0.37 g for second (II.) group at the beginning of the trial, reached 96.9±1.46 g with 2.18:1 kg feed conversion efficiency and 123.3±1.69 g with 2.26:1 kg feed conversion efficiency, respectively, at the end of this study. In I. and II. group fish by order, daily mean specific growth rates were 1.3 2±0. 499 and 1.10±0.363, condition factors were determined as 1.706±0.0195 and 1.727±0.0151. For both experiments, no significant difference (PO.05) was found amongst specific growth rates, growth rates, absolute growth rates and feed conversion efficiencies but the difference between mean weights that is on the side of the II. group was determined. As a conclusion, other than winter seasons which is the sea water temperature very low, gilthead seabream has carried on growth. It is proved that there is an advantage of its growing is started from 10 g weight and high. Key Words : Gilthead seabream (Sparus aurata), Fish rearing, Growth, Feed conversion efficiency. VI | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Doğu Karadeniz`de çipura (Sparus aurata l., 1758) balığının yetiştirilmesi | |
dc.title.alternative | Gilthead Sea Bream (Spams aurata L., 1758) rearing in Eastern Black Sea | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-03 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Seabream | |
dc.subject.ytm | Production | |
dc.subject.ytm | Eastern Black Sea region | |
dc.identifier.yokid | 66968 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 66968 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |