Show simple item record

dc.contributor.advisorAydın, Murat
dc.contributor.authorDilmen, Özlem
dc.date.accessioned2020-12-03T13:03:35Z
dc.date.available2020-12-03T13:03:35Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-02-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48615
dc.description.abstractTüm dünya nüfusunun beslenmesinde kullanılan en önemli tahıl bitkilerinden biri buğdaydır. Bu önemli tahılın verimini sınırlandıran en önemli etkenlerden biri ise tuzluluktur.Buğday genomunda çeşitli çevresel etmenlerden etkilenerek genomun yeniden düzenlenmesinde önemli bir role sahip olan LTR retrotranspozonlarının yüzdesi oldukça fazladır. Bu araştırmada tuzluluğa hassas Kırik ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşiti kullanılarak NaCl ile oluşturulan tuzluluk stresinde (0 mM, 100 mM, 200 mM ve 300 mM) salisilik asit uygulamasının (0 mM, 0,5 mM ve 1mM) buğdayda genomik stabilite ve LTR retrotranspozon polimorfizmi üzerine olan etkisi incelenmiştir. Uygulamada 5 IRAP primeri [N-57 (Nikita), Stowaway, Sukkula, BARE-1 (0) ve E 2647 (Nikita)] ve retrotranspozona dayalı yöntem olan REMAP tekniğinde ISSR (UBC 811, UBC 826, 8081, 8082) primerleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tuzluluğun retrotranspozon polimorfizminde artışa ve GTS oranında azalışa neden olduğu, tuzluluk stresinde uygulanan salisilik asit uygulamasının ise retrotranspozon polimorfizminde azalışa ve aynı zamanda GTS oranında artışa neden olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstractOne of the most important cereal plants used in the feeding of the whole world population is wheat. One of the most important factors limiting the yield of this important grain is salinity.The percentage of LTR retrotransposons, which play an important role in genome rearrangement by influencing various environmental factors in the wheat genome, is quite high. In this study, salicylic acid application (0 mM, 0.5 mM and 1 mM) in salinity stress (0 mM, 100 mM, 200 mM and 300 mM) induced by NaCl using Kırik bread wheat (Triticum aestivum L.) and the effect on LTR retrotransposon polymorphism were investigated. In the application, 5 IRAP primers [N-57 (Nikita), Stowaway, Sukkula, BARE-1 (0) ve E 2647 (Nikita)] were used and ISSR (UBC 811, UBC 826, 8081, 8082) primers in the REMAP technique that based on the method of retrotransposons were used. As a result of research, it was determined that salinity caused an increase in retrotransposon polymorphism and a decrease in GTS value, but salicylic acid treatment caused a decrease in retrotransposon polymorphism and an increase in GTS value under salinity stress.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTuzluluk stresinin buğdayda (Triticum aestivum L.) meydana getirmiş olduğu retrotranspozon polimorfizmi üzerine salisilik asitin etkisinin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of effect of salicylic acid on retrotransposon polymorphizm induced by salinity stress in wheat (Triticum aestivum L.)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-02-01
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10136272
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid459069
dc.description.pages108
dc.publisher.disciplineTahıllar ve Yemeklik Baklagiller Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess