Tuzluluk stresinin buğdayda (Triticum aestivum L.) meydana getirmiş olduğu retrotranspozon polimorfizmi üzerine salisilik asitin etkisinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Aydın, Murat | |
dc.contributor.author | Dilmen, Özlem | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:03:35Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:03:35Z | |
dc.date.submitted | 2017 | |
dc.date.issued | 2020-02-01 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48615 | |
dc.description.abstract | Tüm dünya nüfusunun beslenmesinde kullanılan en önemli tahıl bitkilerinden biri buğdaydır. Bu önemli tahılın verimini sınırlandıran en önemli etkenlerden biri ise tuzluluktur.Buğday genomunda çeşitli çevresel etmenlerden etkilenerek genomun yeniden düzenlenmesinde önemli bir role sahip olan LTR retrotranspozonlarının yüzdesi oldukça fazladır. Bu araştırmada tuzluluğa hassas Kırik ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşiti kullanılarak NaCl ile oluşturulan tuzluluk stresinde (0 mM, 100 mM, 200 mM ve 300 mM) salisilik asit uygulamasının (0 mM, 0,5 mM ve 1mM) buğdayda genomik stabilite ve LTR retrotranspozon polimorfizmi üzerine olan etkisi incelenmiştir. Uygulamada 5 IRAP primeri [N-57 (Nikita), Stowaway, Sukkula, BARE-1 (0) ve E 2647 (Nikita)] ve retrotranspozona dayalı yöntem olan REMAP tekniğinde ISSR (UBC 811, UBC 826, 8081, 8082) primerleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda tuzluluğun retrotranspozon polimorfizminde artışa ve GTS oranında azalışa neden olduğu, tuzluluk stresinde uygulanan salisilik asit uygulamasının ise retrotranspozon polimorfizminde azalışa ve aynı zamanda GTS oranında artışa neden olduğu belirlenmiştir. | |
dc.description.abstract | One of the most important cereal plants used in the feeding of the whole world population is wheat. One of the most important factors limiting the yield of this important grain is salinity.The percentage of LTR retrotransposons, which play an important role in genome rearrangement by influencing various environmental factors in the wheat genome, is quite high. In this study, salicylic acid application (0 mM, 0.5 mM and 1 mM) in salinity stress (0 mM, 100 mM, 200 mM and 300 mM) induced by NaCl using Kırik bread wheat (Triticum aestivum L.) and the effect on LTR retrotransposon polymorphism were investigated. In the application, 5 IRAP primers [N-57 (Nikita), Stowaway, Sukkula, BARE-1 (0) ve E 2647 (Nikita)] were used and ISSR (UBC 811, UBC 826, 8081, 8082) primers in the REMAP technique that based on the method of retrotransposons were used. As a result of research, it was determined that salinity caused an increase in retrotransposon polymorphism and a decrease in GTS value, but salicylic acid treatment caused a decrease in retrotransposon polymorphism and an increase in GTS value under salinity stress. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Tuzluluk stresinin buğdayda (Triticum aestivum L.) meydana getirmiş olduğu retrotranspozon polimorfizmi üzerine salisilik asitin etkisinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | Determination of effect of salicylic acid on retrotransposon polymorphizm induced by salinity stress in wheat (Triticum aestivum L.) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-02-01 | |
dc.contributor.department | Tarla Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10136272 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 459069 | |
dc.description.pages | 108 | |
dc.publisher.discipline | Tahıllar ve Yemeklik Baklagiller Bilim Dalı |