Semidehidroaskorbat redüktaz enziminin solanum tuberosum (patates)`dan saflaştırılması ve askorbat serbest radikalinin özelliklerinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Öğüş, Ay | |
dc.contributor.author | Akin, Ayşenur | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T07:20:59Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T07:20:59Z | |
dc.date.submitted | 1991 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486149 | |
dc.description.abstract | iv ÖZET Askorbik asit, bütün ökaryotik organizmalarda çok çeşitli biyolojik fonksiyon gösteren organik bir bileşiktir. Biyolojik fonksiyonlarını kendisinden daha reaktif olan askorbat serbest radikali (AFR) aracılığı ile görür. Askorbat serbest radikali dokularda, semidehidroaskorbat redüktaz enzimi ile tekrar askorbik aside dönüştürülür. Bu çalışmada, semidehidroaskorbat redüktaz enzimi bol bulunduğu patates bitkisinden (Solanum tuberosum) saf laştırıldı. Saflaştırma basamakları sonucu enzim 1169.5 kez daha saf elde edildi. Kromatofokus ile enzimin izoelektrik pH'sı 6.0 olarak saptandı. Çalışmada, elektrokimyasal yöntemle üretilen AFR'nin özellikleri elektronspinrezonans spektroskopisi (esr) ile incelendi. | |
dc.description.abstract | SUMMARY Ascorbic acid performs a variety of biological functions in all eucaryotic organisms. The compound functions via a free radical intermediate which is more reactive than itself. In tissues ascorbate free radical is converted to ascorbic acid by the enzyme semidehydroascorbate reductase. In this study, the enzyme semidehydorascorbate reductase is purified from potato plant ( Solanum tuberosum ) where it is abundant. After several purification steps, the enzyme has been purified 1169.5 fold. The isoelectric pH of the enzyme has been determined as 6.0 by chromatof ocusing. The characteristics of the ascorbate free radical produced electrochemically was detected by electron spin resonance spectroscopy { esr ). | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Semidehidroaskorbat redüktaz enziminin solanum tuberosum (patates)`dan saflaştırılması ve askorbat serbest radikalinin özelliklerinin incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Ascorbate | |
dc.subject.ytm | Semidehydroascorbate reductase | |
dc.subject.ytm | Potato | |
dc.subject.ytm | Free radicals | |
dc.identifier.yokid | 12625 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 12625 | |
dc.description.pages | 46 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |