Show simple item record

dc.contributor.advisorKolankaya, Nazif
dc.contributor.authorYousefi Rad, Abbas
dc.date.accessioned2020-12-30T07:20:56Z
dc.date.available2020-12-30T07:20:56Z
dc.date.submitted1991
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486141
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada Ankara çevresinde gecekondu mahallelerinde bulunan kuyu sularından toplanan örneklerde enteropatojen mikroorganizmalar (Salmomlla, Vibnio cholunaa, Shigella) araştırıldı. Bu çalışmada enteropatojenlerin araştırılma sının yanısıra, alınan örneklerde fekal kontaminasyon açı sından kirlilik oranları tesbit edildi. Kuyu suyu örneklerinin toplanması ve mikroorganizmaların identif ikasyon işlemleri standart rutin bakteriyolojik çalışmalara uygun olarak yapıldı. örnekler Ankara iline bağlı beş ilçeden, 20' şer örnek olacak şekilde toplandı. Her su örneği koliform bakteri açısından KMS yöntemi ile araştırıldı. 100 kuyunun 91 'nde koliform bakteri tesbit edildi. Fekal koliform açı sından 91 örnekden 66'sinda(% 72.5) E.coli tip 7 bulundu. Ayrıca katı besiyerinde koliform bakterilerin cins düzeyin de identif ikasyonu yapıldı. 100 örnekten izole edilen 144 mikroorganizmadan 70 tanesi (% 48.6) E.coli, 15 tanesi (10.4) Enterobacter.pp., 14 tanesi (% 9.7) citrobacter i,pp., 45 tanesi (% 31.2].Klebsiella & pp. izole edildi. Erken ve geç kontaminasyon açısından yapılan araştırmada, sırasıyla; % 13.0 Ve.kal t>tn.eptococ ve % 44.0 CLperineninazni, bulundu. KMS yön temi ile koliform bulunmayan 9 örnek, kolifaj açısından değerlendirildi ve sonuçta 4 (% 44.4) kolifaj tesbit edildi. Toplam mezofil aerobik mikroorganizma sayımı yapıldı. 100 örnekden sadece 40 örneğin, 100 cc ' de 500 ve 500 'den az mezofil aerobik mikroorganizma içerdiği saptandı. Enteropatojen bakterilerin araştırılması sonucunda 100 örnek den 2 örneğin Hon aglutinabl vibfıio (WAG) ' olduğu tesbit edildi. Bu çalışmada 100 kuyu suyu, araştırılmaya alındı ve sonuçlar Gıda Maddeleri Tüzüğü 'ne göre değerlendirilerek sadece % 8' nin içme ve kullanmaya uygun olduğu bulundu.
dc.description.abstractIll SUMMARY In this research enteropatojen bacteria such as, Salmonella 6pp., Vibnio ckolzH.au, Shigella 6pp. were investigated in well water obtained from some regions of Ankara. Faecal con tamination rates of these waters were also detected. The well water collection and the bacterial identification pro cedures were carried out using rutin bacteriological methods. Total 100 samples were collected from five regions of Ankara. Each water sample was tested for coliform content with the Most Probable Number (MPN) method. Coliform microorganism were present in 91 of these water samples and 66 of them faecal coliform [E.coli 7) (72.5 %). These coliform bacte ria were identified at the genus level, on solid media. Cut of 100 samples 144 bacteria were isolated and 70 of them were identified as E.coli (48.6 %), 15 as En.tzn.obac.ten. 6pp. (10.4; %).,, 14 as Citn.obac.ten. 6pp. (9.7 %) and 45 as Kleb6İella 6pp. (31.2 %).13 % faecal 6tn.eptoc.oc and 44 % CI. pen.^n.ingen.6 were observed as early and late contamination indicators respectively. 9 samples which- did not contain coliform bac teria according to the MPN method, were tested for coliphage presentation and 4. `of them (44.4 %) were positive. In this investigation, mesophile aerobic microorganism co unts of water samples were also detected. Out of 100 samples only 40 (40 %) of them contained 500 or less mesophilic microorganism per 100 cc. In 100 water samples 2 (2 %) Hon Aglutinabl /)ibn.io (WAG) were identified during pathogen investigation. As a result of this research out of these well water samp les only 8 of them (8 %) were potable according to Turkish food regulation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMikrobiyolojitr_TR
dc.subjectMicrobiologyen_US
dc.titleAnkara`nın bazı bölgelerindeki yeraltı sularında enterik bakterilerin aranması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmGastrointestinal microbiome
dc.subject.ytmBacteriology
dc.subject.ytmGround waters
dc.identifier.yokid12626
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityHACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid12626
dc.description.pages54
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess