Show simple item record

dc.contributor.advisorKadıoğlu, Asim
dc.contributor.authorYavru, İlknur
dc.date.accessioned2020-12-30T07:20:43Z
dc.date.available2020-12-30T07:20:43Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2020-12-03
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/486101
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada, karayemiş (Prunus laurocerasus L.) meyvelerinde gelişme ve olgunlaşma sürecine bağlı olarak polifenoi oksidaz (PFO) aktivitesindeki ve toplam karbohidrat, çözünebilir protein, fenolik madde ile askorbik asit miktarlanndaki değişimler araştırılmıştır. Bu amaçla, iki karayemiş kültivanna ait meyvelerde PFO aktivitesi ve diğer parametreler spektrofotometrik metodlarla analiz edilmiş ve bu analizlere çiçeklenmeden iki ay sonra başlanarak, meyvelerin tamamen olgunlaşmasına kadar devam edilmiştir. Yapılan tayinlerde, PFO aktivitesi meyve büyümesi ve gelişimi boyunca gittikçe artmış, olgunlaşma safhasında ise aktivite değerinde azalma olmuştur. Ayrıca sözkonusu periyotta toplam karbohidrat ve çözünebilir protein miktarlarının önemli derecede arttığı, C vitamini (askorbik asit) miktarının ise azaldığı kaydedilmiştir. Fenolik madde miktarında da PFO aktivitesine benzer değişimler tespit edilmiştir. Meyvelerde poliakrilamid jel elektroforezi ile 1-2 PFO izoenzimi belirlenmiştir. Karayemiş meyvelerinde gelişme ve olgunlaşma sürecine bağlı olarak PFO erizimrnin özelliklerinin ve meyvenin kimyasal içeriğinin belirlenmesi ile literatüre orjinal katkılar sağlanmıştır. Elde edilen bilgilerin, ileride bu bitkinin kültür formlarının arttırılması ve değerlendirilmesi çalışmalarına ışık tutacağı umulmaktadır. Anahtar Kelimeler: Prunus laurocerasus, Polifenoi Oksidaz, Gelişme ve Olgunlaşma, Çözünebilir Protein, Fenolik Madde, C Vitamini, Toplam Karbohidrat
dc.description.abstractSUMMARY In this study, the changes of activity in polyphenol oxidase (PPO) during the development and ripening of cherry laurel fruits were investigated. Also, the changes of amounts in total carbohydrate, soluble protein, phenolic substances and ascorbic acid were determined. For this purpose, PPO activity and the other parameters in fruits which picked up every week from two cherry laurel cultivar were spectrophotometrically measured and, these analyses were begun after two months of pollination and continued until the fruits are mature. At the end of analyses, PPO activity gradually increased during the development of fruits, however,it decreased in the stage of ripening. Total carbohydrate and soluble protein level significantly increased, on the contrary, the level of vitamin C (ascorbic acid) decreased during the development and the ripening of the fruits. The changes in the phenolic substance content of fruits were determined as similar with changes in PPO activity. In addition, one to two PPO isoenzymes in fruits were determined by polyacrylamide gel electrophoresis. The investigation of features of polyphenol oxidase and the determination of the chemical content of cherry laurel fruits made originally contribution to the literature. It is expected that obtained results can be used for processing of the fruits and for increasing number of their cultivar forms. Key Words: Prunus laurocerasusy Polyphenol oxidase, Development and Ripening, Soluble Protein, Phenolic Substance, Vitamin C, Total Carbohydrate VIen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleKarayemiş (Prunus laurocerarus l.) meyvelerinde gelişme ve olgunlaşmaya bağlı olarak bazı organik madde miktarları ile polifenol oksidaz aktivitesindeki değişimlerin arştırılması
dc.title.alternativeInvestigation on the changes in the amounts of some organic substances and polyphenol oxidase activity during development and ripening of Cherry laurel (Prunus laurocerasus L.) fruits
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-03
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmCherry laurel
dc.subject.ytmOrganic matters
dc.subject.ytmMaturation
dc.subject.ytmPolyphenol oxidase
dc.subject.ytmAscorbic acid
dc.subject.ytmFruits
dc.identifier.yokid66950
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid66950
dc.description.pages57
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess